Endodonţie

Această ramură a stomatologiei joacă un rol crucial în menținerea sănătății dinților și prevenirea extracțiilor inutile. Pe această pagină, Smileway Timișoara îți oferă toate detaliile de care ai nevoie.

despre Endodonţie

Tot ce trebuie să stii despre tratamentele de canal

Endodonția este o specializare esențială a stomatologiei care se concentrează pe tratamentele de la nivelul rădăcinii dintelui și pulpei dentare. Această ramură a stomatologiei joacă un rol crucial în menținerea sănătății dinților și prevenirea extracțiilor inutile. Medicul endodont se ocupă de diagnosticarea, prevenirea și tratarea afecțiunilor pulpei dentare și a țesuturilor adiacente, cu scopul de a păstra cât mai mult din structura naturală a dintelui.

Pulpa dentară este un țesut conjunctiv bogat în vase sangvine și terminații nervoase. Aceasta joacă un rol vital în formarea și menținerea sănătății dintelui. Atunci când pulpa dentară este afectată de carii, traume sau alte afecțiuni, tratamentul endodontic devine necesar pentru a elimina durerea și infecția, păstrând astfel funcționalitatea și integritatea dintelui.

Tratamentul endodontic (tratamentul de canal)

Tratamentul de canal este una dintre cele mai comune proceduri endodontice și are ca scop salvarea și restaurarea funcționalității dinților afectați de carii adânci sau infecții. Prin această procedură, pulpa dentară afectată este îndepărtată, canalele radiculare sunt curățate și dezinfectate, iar apoi sunt sigilate pentru a preveni infecții viitoare.

Etapele tratamentului de canal la Smielway Timisoara

1. Consultația inițială și diagnosticarea:
Prima etapă a tratamentului de canal implică o consultație amănunțită și realizarea unei investigații imagistice, cum ar fi o radiografie panoramică. Aceasta permite medicului să vizualizeze structura internă a dintelui și să stabilească un plan de tratament adecvat.
2. Anestezia locală:
Pentru a elimina orice disconfort, medicul aplică anestezie locală. Aceasta asigură că pacientul nu va simți durere în timpul procedurii.
3. Izolarea dintelui:
Se utilizează o folie de digă (latex) pentru a izola dintele de restul cavității orale, prevenind astfel contaminarea cu salivă.
4. Accesul la pulpa dentară:
Medicul creează un acces către pulpa dentară prin curățarea cariei profunde sau a restaurării anterioare.
5. Curățarea și dezinfectarea canalelor radiculare:
Canalele radiculare sunt curățate de țesuturile infectate și dezinfectate utilizând soluții antiseptice și instrumentar rotativ. În unele cazuri, poate fi utilizată și tehnologia laser pentru decontaminare profundă.
6. Obturația de canal:
După curățare, canalele sunt sigilate cu gutapercă, un material inert, pentru a preveni infecțiile viitoare.
7. Restaurarea dintelui:
În funcție de caz, dintele este restaurat cu o obturație sau o coroană, pentru a asigura durabilitatea și funcționalitatea pe termen lung.

smileway endodontie etape 1

Tehnologia modernă în endodonție, folosită la clinica dentară Smileway Timișoara

Microscopul dentar

Microscopul dentar este un instrument esențial în endodonția modernă, permițând medicilor să obțină o vizualizare detaliată a canalelor radiculare și a structurilor interne ale dintelui. Acest instrument oferă o mărire semnificativă a imaginii, ceea ce conduce la un diagnostic precis și un tratament mai eficient. Utilizarea microscopului dentar reduce riscul de retratament și îmbunătățește semnificativ rezultatele pe termen lung. Clinica Smileway este dotată cu două microscoape și două sisteme de magnificație auxiliare, asigurând astfel un nivel înalt de precizie și calitate în tratamentele stomatologice.

Avantajele microscopului dentar:
smileway endodontie microscop dentar 1

Tehnologia laser

Tehnologia laser în endodonție aduce numeroase beneficii, inclusiv decontaminarea profundă a canalelor radiculare și curățarea pereților canalelor. Laserul pătrunde în profunzime, dezinfectând canalele și pereții acestora la un nivel la care orice instrument mecanic nu poate ajunge. Aceasta previne infecțiile viitoare și menține integritatea structurală a dintelui.

Beneficiile tratamentelor endodontice

Tratamentele endodontice corect efectuate ajută la conservarea dinților naturali și la prevenirea complicațiilor pe termen lung. Aceste tratamente sunt esențiale pentru a evita extracțiile dentare și pentru a pregăti dinții pentru lucrări protetice, cum ar fi coroanele dentare, care oferă protecție suplimentară și asigură durabilitatea pe termen lung.
smileway endodontie laser 1

Când este necesară endodonția?

Tratamentul de canal este necesar în următoarele cazuri:

Carie profundă

Atunci când o carie ajunge la pulpa dentară, provocând durere și inflamație.

Retratament de canal

Dacă un tratament anterior nu a fost realizat corect, ducând la infecție și disconfort.

Pregătirea pentru lucrări protetice

În unele cazuri, dinții trebuie devitalizați pentru a asigura succesul pe termen lung al coroanelor dentare.

Infecții apicale

Tratamentul este necesar pentru a elimina infecțiile apărute la vârful rădăcinilor, precum granulomul sau parodontita apicală.

smileway endodontie cand e necesara 1

Costul tratamentele endodontice

Costul tratamentului de canal variază în funcție de:

Numărul de rădăcini

Dinții monoradiculari (cu o singură rădăcină) și cei pluriradiculari (cu mai multe rădăcini) au costuri diferite.

Gradul de distrucție al dintelui

Dinții cu deteriorare extinsă necesită proceduri mai complexe.

Utilizarea microscopului dentar și a tehnologiei laser

Aceste tehnologii moderne pot influența costul tratamentului.

La Smileway, costul unui tratament endodontic pornește de la 600 RON

Tratamentul de canal la copii

Tratamentele de canal sunt frecvent necesare la copii din cauza cariilor avansate pe dinții de lapte. Aceste proceduri sunt similare cu cele pentru adulți, dar folosesc materiale resorbabile care nu împiedică procesul natural de erupție a dinților permanenți.

smileway endodontie cost 1

Diferențele tratamentului de canal la adulți și copii

Materialul de obturație:

La copii, materialul de obturație trebuie să se resoarbă odată cu rădăcinile dinților de lapte.

Păstrarea dinților de lapte:

Tratamentul de canal este preferat în locul extracției pentru a menține spațiul necesar erupției dinților permanenți.

Complicații și prevenire

Complicațiile tratamentului endodontic pot include sensibilitate, durere, infecție și afectare nervoasă. Aceste complicații pot fi prevenite prin:

smileway endodontie diferente 1

Întrebări frecvente despre tratamentele de canal

Tratamentul de canal este o procedură stomatologică care implică îndepărtarea pulpei dentare afectate, curățarea și dezinfectarea canalelor radiculare, urmată de sigilarea acestora pentru a preveni infecții viitoare.
Tratamentul de canal nu este dureros datorită utilizării anesteziei locale, însă este posibil să resimți un disconfort ușor după procedură, care dispare de obicei în câteva zile.
Durata tratamentului de canal variază, dar în general, poate dura între 60 și 90 de minute, în funcție de complexitatea cazului și de numărul de canale radiculare.
Semnele includ dureri dentare persistente, sensibilitate la cald și rece, umflături ale gingiilor și decolorarea dintelui.
Tratamentele de canal sunt foarte eficiente, având o rată de succes de aproximativ 95% atunci când sunt realizate corect și la timp.
Dacă nu este tratat, un dinte infectat poate duce la abces dentar, pierderea dintelui și răspândirea infecției la alte părți ale corpului.
Recuperarea este de obicei rapidă, iar disconfortul post-procedural dispare în câteva zile; este important să urmezi recomandările medicului pentru a asigura vindecarea completă.
Este recomandat să aștepți până când anestezia trece complet înainte de a mânca pentru a evita mușcarea accidentale a buzelor sau obrajilor.
Costul variază în funcție de complexitatea cazului și de tehnologia utilizată, dar pentru detalii specifice, consultă lista de tarife a clinicii.
Adesea, o coroană este recomandată pentru a proteja dintele tratat și a-i asigura durabilitatea pe termen lung.
Este recomandat să faci un control la 6 luni după tratament, apoi anual, pentru a asigura că dintele și zona tratată sunt în continuare sănătoase.
Da, tratamentul de canal poate fi efectuat în siguranță în timpul sarcinii, dar este ideal să fie programat în al doilea trimestru pentru a minimiza riscurile.
Menținerea unei igiene orale bune, evitarea alimentelor zaharoase și vizitele regulate la dentist pentru controale și curățări profesionale pot preveni necesitatea tratamentului de canal.
Deși rare, reinfecțiile pot apărea dacă nu s-a sigilat complet canalul radicular sau dacă apar noi carii sau fisuri.
Da, după ce dintele a fost restaurat complet cu o coroană sau o obturație, îl poți folosi pentru a mesteca în mod normal.
Singura alternativă la tratamentul de canal este extracția dintelui afectat, urmată de opțiuni de înlocuire a dintelui, cum ar fi implanturile sau punțile dentare.
Retratamentul endodontic implică deschiderea dintelui tratat anterior, îndepărtarea materialului de obturație, curățarea și dezinfectarea canalelor, și sigilarea din nou a acestora.
Reacțiile alergice la materialele folosite în tratamentul de canal sunt rare, dar posibile. Discută cu medicul tău despre orice alergii cunoscute înainte de procedură.
Tratamentele de canal sunt foarte durabile, adesea durează o viață întreagă dacă sunt realizate corect și dacă se menține o bună igienă orală.
Da, după ce efectul anesteziei a trecut și nu mai resimți disconfort, poți reveni la activitățile tale normale, inclusiv sportul.
IA LEGĂTURA CU NOI

Contactează-ne

Program

Luni, marți, joi: 12-20
Miercuri, vineri: 9-17

PROGRAMEAZĂ-TE

Trimite un mesaj

Povestea începe cu un zâmbet.

Copyright © Smileway 2024