Igienizare dentară

Igienizarea dentară presupune curățarea dinților și este esențială pentru menținerea sănătății orale. Acest proces implică îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului prin detartraj și airflow. La Smileway, prevenirea problemelor dentare și întreținerea sănătății orale sunt prioritare.

despre Igienizarea dentară

Igienizare dentară la Smileway Timisoara

Rolul revelatorilor de placă

Acestea sunt utile pentru verificarea eficienței periajului acasă. Pacientul poate utiliza o pastilă revelatoare după periaj, colorând doar zonele unde periajul a fost ineficient, permițând corectarea tehnicii și îndepărtarea completă a plăcii bacteriene.

Igienizare dentară: Cât de des?

Igienizarea dentară se face de obicei la fiecare 6 luni, dar acest interval poate varia în funcție de igiena orală a fiecărui pacient. În unele cazuri, poate fi necesară la fiecare 3 luni, iar în altele, la un an.
smileway profilaxie dentara despre 1

Tartrul dentar

Tartrul, cunoscut și sub denumirea de calcul dentar, este o formă de placă bacteriană întărită și mineralizată care se acumulează pe dinți și sub linia gingivală. Este rezultatul depunerii de minerale din saliva și din alimente în placa bacteriană. Placa bacteriană este un film lipicios și incolor format din bacterii și resturi alimentare care aderă pe suprafața dinților. Dacă placa nu este îndepărtată prin periaj zilnic și folosirea aței dentare, ea se poate întări și transforma în tartru.

Procesul de formare a tartrului:

 •  Formarea plăcii bacteriene: Imediat după periaj, un film subțire de bacterii începe să se formeze pe suprafața dinților. Acesta se hrănește cu resturile alimentare și zaharurile din alimentație, producând acizi care atacă smalțul dinților.
 • Întărirea plăcii bacteriene: Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată în mod regulat prin periaj și folosirea aței dentare, mineralele din saliva (calciu și fosfat) se combină cu bacteriile și resturile alimentare, ducând la întărirea plăcii și formarea tartrului.
 • Depunerea tartrului: Tartrul se depune inițial pe linia gingivală, dar se poate extinde și sub gingii. Suprafața sa rugoasă oferă un mediu propice pentru acumularea suplimentară de placă bacteriană, ceea ce poate duce la probleme dentare mai severe, cum ar fi gingivita și parodontita.
Smileway igienizari dentare tartru 1

Consecințele tartrului

• Probleme gingivale: Tartrul irită și inflamează gingiile, ducând la gingivită, caracterizată prin roșeață, sângerare și inflamație.
• Parodontită: Dacă gingivita nu este tratată, aceasta poate progresa către parodontită, o infecție gravă a gingiilor care poate duce la pierderea dinților și deteriorarea osului de susținere.
• Respirație urât mirositoare: Bacteriile din tartru produc compuși volatili cu sulf, care cauzează halitoza (respirația urât mirositoare).
• Carii dentare: Suprafața rugoasă a tartrului face ca igiena orală să fie mai dificilă, crescând riscul de carii dentare.

Îndepărtarea tartrului

Tartrul nu poate fi îndepărtat prin periaj obișnuit și folosirea aței dentare. Este necesară o igienizare dentară profesională, unde un igienist dentar sau un medic stomatolog utilizează instrumente speciale pentru a îndepărta tartrul de pe dinți și sub linia gingivală. Detartrajul și curățarea profesională sunt esențiale pentru prevenirea complicațiilor asociate cu acumularea tartrului.

Placa bacteriană - Eliminată prin igienizare dentară

Placa bacteriană este un strat subțire, lipicios și incolor de bacterii și resturi alimentare care se formează constant pe suprafața dinților. Este principala cauză a cariilor dentare și a bolilor gingivale. Placa bacteriană se formează din bacteriile care sunt în mod natural prezente în gură, care se hrănesc cu zaharurile din alimente și produc acizi ce atacă smalțul dinților.

Formarea plăcii bacteriene:

 • Începutul procesului: Imediat după ce te speli pe dinți, bacteriile din gură încep să formeze un film subțire pe dinți. Acest film se hrănește cu zaharurile din alimentele consumate.
 • Dezvoltarea plăcii: Bacteriile din placa bacteriană produc acizi ca produs secundar al digestiei zaharurilor. Acești acizi atacă smalțul dinților, ducând la descompunerea acestuia și la formarea cariilor.
 • Îngroșarea plăcii: Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată regulat, ea continuă să se acumuleze și se poate întări, transformându-se în tartru (calcul dentar), care este mult mai dificil de îndepărtat.
Smileway igienizari dentare placa 1

Îndepărtarea plăcii bacteriene

 • Periajul dentar: Este cea mai eficientă metodă de îndepărtare a plăcii bacteriene. Este recomandat să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi, folosind o pastă de dinți cu fluor. Periajul trebuie să dureze cel puțin două minute și să acopere toate suprafețele dinților.
 • Ața dentară: Ața dentară este esențială pentru îndepărtarea plăcii bacteriene dintre dinți și sub linia gingivală, unde periuța de dinți nu poate ajunge. Se recomandă folosirea aței dentare zilnic.
 • Apa de gură: Utilizarea unei ape de gură antibacteriene poate ajuta la reducerea plăcii bacteriene și la menținerea unei respirații proaspete. Este un complement util pentru periaj și ață dentară.
 • Îngrijirea profesională: Vizitele regulate la dentist pentru controale și igienizări dentare profesionale sunt cruciale. Medicul dentist sau igienistul dentar poate îndepărta placa bacteriană și tartrul care nu pot fi eliminate prin periaj și folosirea aței dentare.
 • Alimentația: Evitarea alimentelor și băuturilor bogate în zaharuri și amidonuri poate reduce formarea plăcii bacteriene. Consumul de apă și alimente bogate în fibre, cum ar fi legumele și fructele, poate ajuta la curățarea dinților în mod natural.
 • Guma de mestecat: Mestecarea gumei fără zahăr stimulează producerea de salivă, care ajută la clătirea resturilor alimentare și a bacteriilor din gură, reducând astfel formarea plăcii bacteriene.
Menținerea unei bune igiene orale prin periaj regulat, folosirea aței dentare și vizitele periodice la dentist sunt esențiale pentru prevenirea acumulării plăcii bacteriene și a problemelor dentare asociate.
Igienizare dentara Timisoara

Care este pretul pentru igienizare dentara in Timisoara, la clinica dentara Smielway?

La Clinica dentară Smileway din Timișoara, igienizarea dentară completă și curățarea dinților, oferite la prețul de 320 RON, includ o serie de proceduri esențiale pentru menținerea unei sănătăți orale optime. 

Aceste proceduri cuprind:

 1. Aplicarea revelatorului de placă bacteriană: Se utilizează un revelator care colorează vizibil placa bacteriană restantă, facilitând identificarea zonelor cu igienă deficitară.
 2. Evaluarea și informarea: Igienistul dentar evaluează starea generală a dinților și gingiilor, informând pacientul despre zonele care necesită o atenție sporită și oferind sfaturi personalizate pentru îmbunătățirea tehnicii de periaj.
 3. Aplicarea gelului anestezic: Pentru a asigura confortul pacientului, se aplică un gel anestezic pe gingii, reducând orice posibil disconfort în timpul procedurii.
 4. Detartrajul: Cu ajutorul magnificării optice, igienistul elimină depunerile de tartru de pe fiecare dinte. Magnificația oferă o vizibilitate mai bună, permițând un control superior și asigurând o intervenție precisă și confortabilă pentru pacient, deoarece se acționează strict unde este necesar.
 5. Îndepărtarea plăcii bacteriene: Placa bacteriană este îndepărtată eficient folosind un aparat airflow sau prophy jet, care curăță dinții cu o soluție specială, o etapă complet nedureroasă.
 6. Instruirea pacientului: La final, pacientului i se oferă instrucțiuni detaliate despre tehnica corectă de periaj și un set de pastile revelatoare de placă bacteriană, pentru a putea verifica eficiența periajului acasă.

Igienizarea dentară la Clinica Smileway asigură o curățare profundă și educație adecvată pentru menținerea unei igiene orale excelente, toate acestea la prețul de 320 RON.

Întrebări frecvente despre placa dentară, tartru şi Igienizare dentară

Placa bacteriană este un strat subțire, lipicios și incolor de bacterii și resturi alimentare care se formează constant pe suprafața dinților. Aceasta este principala cauză a cariilor dentare și a bolilor gingivale.
Placa bacteriană se formează din bacteriile prezente în mod natural în gură, care se hrănesc cu zaharurile din alimente. Bacteriile produc acizi ce atacă smalțul dinților, ducând la formarea plăcii.
Placa bacteriană produce acizi care atacă smalțul dinților, cauzând carii. De asemenea, poate irita și inflama gingiile, ducând la gingivită și parodontită.
Consumul de alimente și băuturi bogate în zaharuri și amidonuri contribuie la formarea plăcii bacteriene. Lipsa unei igiene orale adecvate permite plăcii să se acumuleze și să se întărească în tartru.
Formarea plăcii bacteriene poate fi prevenită prin periaj regulat, utilizarea aței dentare și evitarea alimentelor bogate în zaharuri. Vizitele periodice la dentist pentru curățare profesională sunt, de asemenea, esențiale.
Tartrul este placa bacteriană întărită și mineralizată care se acumulează pe dinți și sub linia gingivală. Spre deosebire de placa bacteriană, tartrul este dur și nu poate fi îndepărtat prin periaj obișnuit.

Tartrul se formează atunci când placa bacteriană nu este îndepărtată în mod regulat și se întărește prin depozitarea mineralelor din saliva. Aceasta se poate acumula deasupra și sub linia gingivală.Aceste depozite se indeparteaza prin igienizare dentara.

Îndepărtarea tartrului este crucială deoarece acesta poate duce la boli gingivale și parodontale. De asemenea, tartrul poate cauza respirație urât mirositoare și poate favoriza dezvoltarea cariilor.
Tartrul irită gingiile, provocând inflamații și sângerări, ceea ce poate duce la gingivită. Dacă nu este tratat, poate progresa către parodontită, o infecție gravă a gingiilor care poate cauza pierderea dinților.
Tartrul facilitează acumularea suplimentară de placă bacteriană sub linia gingivală, favorizând infecțiile gingivale. Aceste infecții pot distruge osul și țesutul care susțin dinții, ducând la parodontită și, eventual, la pierderea dinților.

Detartrajul este procedura de îndepărtare a tartrului de pe dinți și sub linia gingivală. Este necesar pentru a preveni și trata bolile gingivale și pentru a menține o bună sănătate orală. Aceasta manopera face parte din igienizare dentară

Detartrajul se realizează folosind instrumente manuale sau dispozitive cu ultrasunete pentru a sparge și îndepărta tartrul. Procedura poate fi urmată de lustruirea dinților pentru a îndepărta petele și a face suprafața dinților netedă.
Instrumentele utilizate pentru detartraj includ chiuretele manuale și dispozitivele cu ultrasunete. Chiuretele manuale sunt folosite pentru a răzui tartrul, iar dispozitivele cu ultrasunete folosesc vibrații pentru a sparge depunerile.
Detartrajul manual implică utilizarea chiuretelor pentru a îndepărta tartrul prin răzuire. Detartrajul cu ultrasunete folosește un dispozitiv care vibrează pentru a sparge tartrul, fiind adesea mai rapid și mai puțin disconfortabil.
Detartrajul poate cauza un disconfort ușor, dar nu ar trebui să fie dureros. Medicul stomatolog poate aplica un gel anestezic pentru a reduce orice disconfort.
Majoritatea pacienților resimt un mic disconfort sau senzația de vibrație pe dinți în timpul detartrajului cu ultrasunete. După procedură, dinții se simt mai curați și netezi.
Detartrajul ajută la prevenirea și tratamentul bolilor gingivale, reduce riscul de carii și îmbunătățește aspectul dinților prin îndepărtarea petelor. De asemenea, contribuie la respirația proaspătă.
Detartrajul ar trebui efectuat de obicei la fiecare șase luni, dar frecvența poate varia în funcție de starea de sănătate orală a fiecărui pacient. Unii pacienți pot necesita detartraj la fiecare trei luni, iar alții la un an.
Igienizarea dentară profesională implică o curățare amănunțită a dinților și a gingiilor de către un igienist dentar sau medic stomatolog. Aceasta include detartrajul, lustruirea dinților și, uneori, aplicarea de fluor pentru a proteja dinții.

La Smileway, etapele includ aplicarea unui revelator de placă bacteriană pentru identificarea zonelor cu probleme, detartrajul pentru îndepărtarea tartrului, îndepărtarea plăcii bacteriene cu airflow sau prophy jet, și instruirea pacientului cu privire la tehnici corecte de periaj și igienă orală.

IA LEGĂTURA CU NOI

Contactează-ne

Program

Luni, marți, joi: 12-20
Miercuri, vineri: 9-17

PROGRAMEAZĂ-TE

Trimite un mesaj

Povestea începe cu un zâmbet.

Copyright © Smileway 2024