Gutiere de articulaţie
Gutierele sau splinturile pentru articulația temporo-mandibulară sunt dispozitive medicale utilizate pentru ameliorarea durerilor și stoparea crepitațiilor sau cracmentelor articulare (zgomote articulare). Acestea sunt adesea necesare din cauza ocluziei dentare incorecte, care poate provoca dureri, zgomote sau blocaje articulare.
Servicii stomatologice
despre Gutiere de articulaţie
Gutiere de articulatie - ATM (articulația temporo-mandibulară)
Aceste gutiere de articulatie sunt folosite ca tratament preliminar înainte de un tratament ortodontic propriu-zis, pentru a repune articulația într-o poziție corectă și nedureroasă, permițându-i să se remodeleze și să se repare. Ulterior, după dispariția patologiei articulare, poate începe tratamentul ortodontic cu aparate fixe. Inițierea unui tratament ortodontic fără remedierea prealabilă a patologiei articulare poate fi dăunătoare. Tratamentul cu gutieră sau splint este realizat de un medic specialist ortodont și, în cazuri severe, poate necesita colaborarea cu un medic kinetoterapeut. La Clinica dentară Smileway din Timișoara, pacienții beneficiază de astfel de tratamente realizate de profesioniști cu experiență.
Simptomele unei probleme articulare:
- Blocaje articulare
- Dureri musculare, mai ales dimineața
- Păcănituri la deschiderea gurii
- Dificultatea de a deschide gura mai mult de 1-2 cm
- Deplasarea laterală a mandibulei la deschiderea gurii
- Deplasarea laterală a mandibulei la deschiderea gurii
- Durere la presiune și palpare în zona tâmplelor, la nivelul maxilarulului/mandibulei
Diagnosticul unei probleme a articulației temporo-mandibulare la Smileway Timisoara
Gutierele sunt folosite ca tratament preliminar înainte de un tratament ortodontic propriu-zis, pentru a repune articulația într-o poziție corectă și nedureroasă, permițându-i să se remodeleze și să se repare. Ulterior, după dispariția patologiei articulare, poate începe tratamentul ortodontic cu aparate fixe. Tratamentul cu gutieră sau splint este realizat de un medic specialist ortodont și, în cazuri severe, poate necesita colaborarea cu un medic kinetoterapeut. La Clinica dentară Smileway din Timișoara, pacienții beneficiază de astfel de tratamente.
Diagnosticul pentru durerea de maxilar se stabilește printr-o examinare clinică efectuată de medicul ortodont, care va realiza anamneza, palpările articulației și diverse teste. Un examen radiologic (computer tomograf) este necesar pentru confirmarea diagnosticului.
Durata purtării gutierei
Îngrijirea gutierei
Următorii pași după tratamentul cu gutieră ATM
Etapele confecționării gutierei
- Diagnosticul: Consult medical și confirmare radiologică prin CT.
- Înregistrarea poziției: Poziție confortabilă a articulației, stabilită de medicul ortodont.
- Înregistrarea cu arcul facial: Stabilirea poziției corecte (RC = relație centrică).
- Amprentare sau scanare: Amprentarea arcadelor dentare și a ocluziei.
- Confectionare: Gutiera este realizată în laborator, din acrilat transparent, rigidă și mai groasă decât o gutieră de contenție sau aligner.
- Aplicare: Montarea gutierei intraoral.
- Verificare și ajustare: Verificarea contactelor dentare și ajustarea acestora.
- Control lunar: Reevaluarea constantă a contactelor dentare.