Protetică dentară

Protetica dentară este o ramură importantă a stomatologiei care se ocupă cu restaurarea și înlocuirea dinților pierduți sau deteriorați. Clinica dentară Smileway oferă soluții avansate în acest domeniu, asigurându-se că pacienții primesc cele mai bune tratamente.

despre Protetica dentară

Protetică dentară la Smileway

Clinica dentară Smileway se remarcă prin abordarea sa personalizată, adaptând fiecare tratament nevoilor specifice ale pacienților. Fiecare dintre aceste ramuri joacă un rol esențial în asigurarea funcționalității, esteticii și sănătății orale a pacienților. Alegerea tratamentului potrivit depinde de nevoile specifice ale fiecărui pacient și de evaluarea medicului stomatolog.

Protetica dentară cuprinde mai multe subramuri, fiecare având un rol specific în tratamentul și reabilitarea dentară. Iată principalele ramuri ale proteticii dentare:

Consecințele pierderii dinților

Pierderea unui singur dinte poate provoca modificări semnificative la nivelul dinților rămași, al oaselor maxilare, al musculaturii și al articulației temporo-mandibulare. De-a lungul vieții, dinții se deplasează pentru a-și găsi stabilitatea prin contact cu dinții vecini și cu cei antagoniști de pe arcada opusă. Când un dinte lipsește, dinții rămași încearcă să compenseze breșa creată, înclinându-se spre zona edentată și prin erupția antagonistului în spațiul liber. Aceste modificări de poziție ale dinților restanți pot conduce la:
smileway protetica dentara pierdere dinti 1

Tipuri de lucrări de protetică fixă

Fațetele dentare

Fațetele sunt foițe subțiri de material (de obicei porțelan sau compozit) aplicate pe suprafața frontală a dinților pentru a îmbunătăți aspectul estetic. Ele sunt utilizate pentru a corecta decolorările, formele inegale, spațiile interdentare și alte imperfecțiuni.

Află mai multe

Coroanele dentare

Coroanele sunt restaurări dentare care acoperă complet sau învelesc un dinte deteriorat sau cariat. Sunt utilizate pentru a restabili forma, dimensiunea, rezistența și aspectul dintelui. Coroanele pot fi realizate din diverse materiale, inclusiv metal, ceramică, porțelan sau combinații ale acestora (metalo-ceramice).

Află mai multe

Punțile dentare

Punțile dentare sunt utilizate pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă. Ele constau dintr-un dinte fals (pontic) ancorat de dinți naturali sau implanturi dentare de pe ambele părți ale spațiului edentat. Punțile pot fi realizate din metal, porțelan sau combinații de metal și porțelan.

Incrustațiile (inlay) și onlay-urile

Acestea sunt restaurări indirecte realizate în laborator, utilizate pentru a repara dinții care au suferit leziuni moderate până la severe. Incrustațiile (inlay) sunt plasate în interiorul cuspidelor dintelui, în timp ce onlay-urile acoperă una sau mai multe cuspide.

Principalele tipuri de proteze mobile

Clinica dentară Smileway oferă o gamă completă de tratamente și soluții protetice, asigurând calitatea și durabilitatea restaurărilor dentare.

Protezele totale

Protezele totale sunt utilizate atunci când toți dinții dintr-o arcadă (superioară sau inferioară) sunt lipsă. Acestea sunt realizate din materiale acrilice și sunt proiectate pentru a se potrivi perfect pe gingii și pe osul maxilar sau mandibular, oferind suport și stabilitate.

Protezele parțiale

Protezele parțiale sunt utilizate atunci când rămân câțiva dinți naturali în arcadă. Ele sunt fixate pe dinții rămași prin croșete sau alte sisteme de atașament, completând spațiile goale. Protezele parțiale pot fi realizate din acril, metal sau o combinație a acestora.

Protezele flexibile

Protezele flexibile sunt o variantă modernă de proteze parțiale, fabricate din materiale termoplastice flexibile. Acestea sunt mai confortabile și mai estetice decât protezele tradiționale, deoarece se adaptează mai bine la contururile naturale ale gingiilor și sunt mai puțin vizibile.

Protezele scheletate

Protezele scheletate sunt un tip de proteze parțiale care au un cadru metalic subțire și rezistent. Acestea oferă o mai bună stabilitate și distribuție a forțelor masticatorii, fiind mai confortabile pentru pacient.

Beneficiile proteticii mobile

Accesibilitate

Protetica mobilă este, în general, mai accesibilă din punct de vedere financiar comparativ cu protetica fixă sau pe implanturi. Aceste dispozitive sunt o opțiune viabilă pentru pacienții care caută soluții rentabile pentru restaurarea danturii.

Flexibilitate și ușurință de întreținere

Protezele mobile pot fi îndepărtate pentru curățare și întreținere, facilitând menținerea unei bune igiene orale. Aceasta reduce riscul de infecții și de acumulare a plăcii bacteriene.

Soluție temporară sau de tranziție

Protezele mobile pot fi utilizate ca soluție temporară sau de tranziție în timpul procesului de vindecare după extracții dentare sau înainte de aplicarea unor soluții protetice permanente.

smileway protetica dentara beneficii 1

Principalele tipuri de lucrări protetice pe implanturi

Coroanele pe implanturi

Coroanele pe implanturi sunt folosite pentru a înlocui un singur dinte lipsă. Acestea constau dintr-un implant inserat în os, un bont protetic (abutment) și o coroană dentară fixată pe bont. Coroanele pe implanturi oferă o estetică excelentă și funcționalitate comparabilă cu dinții naturali.

Punțile pe implanturi

Punțile pe implanturi sunt utilizate pentru a înlocui mai mulți dinți lipsă consecutivi. În acest caz, implanturile sunt plasate în os pentru a susține o punte dentară, eliminând necesitatea de a folosi dinți naturali ca suport. Punțile pe implanturi oferă o soluție stabilă și durabilă pentru restaurarea unor segmente mai mari de dantură.

Protezele fixe pe implanturi

Aceste proteze, cunoscute și sub denumirea de "all-on-4" sau "all-on-6", implică utilizarea a patru până la șase implanturi pentru a susține o întreagă arcadă de dinți fixați permanent. Acest tip de proteză oferă o stabilitate excelentă și o funcționalitate optimă, fiind o soluție ideală pentru pacienții edentați complet.

Protezele mobilizabile pe implanturi

Protezele mobilizabile pe implanturi sunt proteze dentare amovibile care se fixează pe implanturi prin sisteme de atașament, cum ar fi bile sau bare. Aceste proteze combină stabilitatea oferită de implanturi cu flexibilitatea protezelor mobile, fiind ușor de îndepărtat pentru curățare și întreținere.

Avantajele proteticii pe implanturi

Stabilitate și durabilitate

Oferă o bază solidă și stabilă pentru restaurările dentare, prevenind mișcarea și asigurând o funcționalitate optimă în timpul masticației și vorbirii. Materialele biocompatibile utilizate, cum ar fi titanul, permit osteointegrarea, asigurând astfel durabilitatea pe termen lung.

Confort și funcționalitate îmbunătățită

Elimină disconfortul asociat cu protezele tradiționale mobile. Pacienții pot mesteca și vorbi natural, fără teama că restaurările dentare se vor deplasa sau vor cauza iritații.

Estetică superioară

Restaurările pe implanturi sunt proiectate pentru a se integra armonios cu dinții naturali, oferind un aspect estetic superior. Coroanele și punțile pe implanturi sunt realizate din materiale care imită culoarea și transparența dinților naturali, îmbunătățind astfel zâmbetul pacientului.

Prevenirea resorbției osoase

Implanturile dentare stimulează osul maxilar și mandibular, prevenind resorbția osoasă care apare după pierderea dinților. Aceasta menține structura facială și previne modificările inestetice ale profilului facial.

smileway protetica dentara avantaje implanturi 1

Întrebări frecvente despre protetica dentară

Protetica dentară se ocupă cu restaurarea și înlocuirea dinților lipsă pentru a îmbunătăți funcția și estetica dentară.
Principalele tipuri de lucrări protetice sunt coroanele, punțile, protezele totale și parțiale și implanturile dentare.
Protezele fixe sunt atașate permanent, în timp ce protezele mobile pot fi scoase și curățate.
Costul variază în funcție de tipul protezei și de materialele folosite, dar poate începe de la câteva sute de euro.
Se iau amprente dentare, se creează un model, iar proteza este adaptată și montată în mai multe ședințe.
Procesul poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni, în funcție de complexitate.
Avantajele includ îmbunătățirea funcției și esteticii dentare, iar dezavantajele pot include necesitatea ajustărilor și întreținerii.
Cu îngrijire adecvată, protezele dentare pot dura între 5 și 10 ani sau mai mult.
Protezele trebuie curățate zilnic și trebuie evitate alimentele dure sau lipicioase.
Procedura nu este de obicei dureroasă, dar poate exista un disconfort minor inițial.
Este recomandat să vizitați dentistul cel puțin o dată pe an sau mai des dacă apar probleme.
Este mai bine să evitați alimentele foarte dure sau lipicioase pentru a preveni deteriorarea protezei.
În cazuri rare, unele persoane pot avea reacții alergice la materialele folosite în proteze.
Purtați proteza cât mai mult timp și practicați vorbirea și mestecatul pentru a vă adapta.
Consultați imediat medicul dentist pentru ajustări sau corecții.
Consultați imediat medicul dentist pentru ajustări sau corecții.
Cu materialele și tehnicile moderne, protezele dentare pot arăta foarte natural.
Da, implanturile dentare sunt o alternativă populară și durabilă.
Se recomandă să scoateți proteza pe timpul nopții pentru a permite gingiilor să se odihnească.
Se recomandă să scoateți proteza pe timpul nopții pentru a permite gingiilor să se odihnească.
Mergeți la dentist pentru reparații sau înlocuire cât mai curând posibil.
Inițial, pot cauza dificultăți, dar majoritatea pacienților se adaptează rapid cu puțină practică.
Consultați un dentist pentru a discuta opțiunile și a alege cea mai potrivită soluție în funcție de sănătatea orală și buget.
Costurile variază și este important să verificați ce acoperă asigurarea dvs. dentară pentru a planifica bugetul necesar.
IA LEGĂTURA CU NOI

Contactează-ne

Program

Luni, marți, joi: 12-20
Miercuri, vineri: 9-17

PROGRAMEAZĂ-TE

Trimite un mesaj

Povestea începe cu un zâmbet.

Copyright © Smileway 2024