Când poți lua pastile pentru durerea de măsea și când ar trebui să mergi la dentist?

În ce situații poți lua pastile pentru durerea de măsea și când este momentul să mergi la un consult stomatologic?

Știm cât de supărătoare pot fi durerile de măsele, care pot ajunge de la un disconfort ușor de trecut cu vederea la o durere greu de suportat.

Durerea de măsea poate fi atât de gravă încât îți poate afecta activitățile cele mai importante ale zilei dar și vorbitul, mâncatul sau somnul.

Nimănui nu îi place să se confrunte cu o durere de măsea. De aceea, căutăm remedii pentru durerea de măsea precum pastile pentru durerea de măsea sau alte tratamente naturale care să amelioreze durerea resimțită.

Totuși, este foarte important să știm când este potrivit să luăm medicamente și când ar trebui să mergem la un consult stomatologic pentru a afla ce cauzează această durere de măsea și cum o putem trata.

medicamente pentru durerea de măsea

Motivele durerilor de măsea

Durerile de măsea sunt cauzate de mai mulți factori. Este important să știm motivul exact pentru care ne dor dinții, pentru a putea trata problema:

  • Carii dentare: Cariile dentare profunde, care au atins deja nervul dintelui provoacă durere la contactul cu acesta. Cariile se formează datorită alimentelor foarte dulci sau acide și a unei igiene dentare precare.
  • Infecție dentară sau abces: Infecțiile la nivelul dinților cauzează abcese dentare. Acest lucru se întâmplă datorită cariilor profunde netratate sau a molarilor de minte. În acest caz, tratamentul de urgență este obligatoriu, deoarece medicamentele nu vor avea efectul așteptat.
  • Fracturile sau fisurile dentare: Cauzează dureri la contactul cu alimente calde, reci sau dulci și sunt cauzate de diferite traumatisme, de scrâșnirea dinților (bruxism) sau de contactul cu alimente prea dure. 
  • Boala paradontală/ Retracția gingivală: Datorită retragerii gingiilor și expunerii rădăcinii dinților, aceștia devin mai sensibili la factori externi, provocând durere. Puteți recunoaște retracția gingivală după respirația urât mirositoare, durere și înroșirea gingiilor.
  • Erupția dinților: În cazul adulților, erupția molarilor de minte provoacă durere iar în cazul copiilor, aceasta poate fi provocată de erupția noilor dinți.
  • Cauze diverse: Sinusurile înfundate, infecțiile, traumatismele la nivelul capului și alte probleme de sănătate pot provoca durere de dinți

Administrarea de pastile pentru durerea de măsea pare pe moment cea mai la îndemână soluție. Însă, în cele mai multe situații, acestea vor ameliora drerea pe moment dar nu vor trata adevărata problemă. De aceea, este importan să înțelegem cauza durerii și să o tratăm corespunzător.

Când este indicat să apelezi la pastile pentru durerea de măsea

În unele situații, administrarea de pastile pentru durerea de măsea este cea mai bună soluție pentru a ameliora durerea:

  • Pentru situații de urgență: În cazul în care o durere neașteptată este resimțită și nu ai posibilitatea de a merge la un consult stomatologic imediat, poți lua medicamente de durere. Noi recomandăm să alternezi paracetamolul cu ibuprofenul, la fiecare 8 ore. Aceasta este o soluție de moment, nu indicăm să se ia medicamente pentru durerea de măsea pe termen lung.
  • După o intervenție stomatologică: După unele intervenții stomatologice, dinții pot fi sensibili câteva ore, mai ales în cazul diminuării efectului unei anestezii. Medicul stomatolog îți va recomanda administrarea de medicamente, dacă consideră că este nevoie.
  • Dacă nu poți ajunge la stomatolog: Dacă simți durere însă nu poți merge la stomatolog în următoarele ore, îți recomandăm să iei pastile pentru durere de măsea. Totuși, programează un consult cât mai curând posibil, pentru a rezolva problema.
  • Sensibilitate în zona dinților: Dacă simți un mic disconfort care nu se ameliorează poți lua medicamente pentru durerea de măsea. Totuși, îți recomandăm să nu neglijezi chiar și cele mai mici dureri, și să faci o vizită la un cabinet stomatologic.

Nu recomandăm pastile pentru durerea de măsea decât în aceste cazuri. Altfel, durerea va trece doar pentru scurt timp și va reveni. Soluția este un control la medicul stomatolog, pentru a afla ce cauzează durerea și a trata complet problema.

pastile pentru durerea de măsea

Tipuri de medicamente indicate în cazul durerilor de măsea

Există mai multe tipuri de medicamente care pot fi administrare pentru durerea de măsea. Iată ce poți lua pentru a ameliora durerea:

  • Analgezice fără prescripție: Poți lua paracetamol și ibuprofen fără o prescripție medicală. Ibuprofenul este un medicament antiinflamator dar poate dăuna în cazul anumitor probleme medicale precum ulcer gastric, insuficiență renală sau hipertensiune arterială.
  • Analgezice cu prescripție: În cazul în care analgezicele precum iburpofenul sau paracetamolul nu își fac efectul, poți lua medicamente mai puternice precum codeina sau tramadolul. Acestea se pot lua doar la recomandarea medicului, cu prescripție.
  • Antibiotice: Antibioticele sunt medicamente care au scopul eliminării unei infecții bacteriene. Recomandăm antibioticele doar cu prescripție medicală. Un medic poate constata dacă este nevoie de antibiotice. Administrarea de antibiotice fără prescripție poate crea rezistență bacteriană.
  • Anestezie locală: În cazul unor dureri de dinți locale se pot folosi spray-uri sau geluri anestezice care se aplică direct pe zona dureroasă. Acestea conțin benzocaină, lidocaină sau tetracaină.

Ia aceste medicamente pentru durerea de măsea doar la recomandarea medicului sau a farmacistului și ține cont de compatibilitatea diferitelor pastile.

Remedii pentru durerea de măsea acasă

Ca alternativă la medicamente, există câteva remedii pentru durere pe care le poți încerca acasă:

  • Apa sărată: Poți clăti gura cu apă sărată. În acest fel, vor fi omorâte bacteriile și se va reduce inflamația
  • Comprese reci sau calde: În funcție de problemă poți aplica comprese reci sau calde pe zona dureroasă . O compresă rece va reduce inflamația iar una cu apă caldă va ameliora durerea.
  • Ulei de cuișoare: Uleiul de cuișoare conține eugenol, un anestezic natural, care va diminua durerea temporar. Pentru a-și face efectul, aplică câteva picături pe un tampon și masează zona dureroasă.
  • Ceai de mentă: Ceaiul de mentă rece este cunoscut pentru proprietățile sale, în special ca și calmat. Îl poți folosi în același fel în care folosești apa de gură.
  • Aloe vera: Aloe vera este cunoscută ca având proprietăți antibacteriene. Poți aplica gelul de aloe vera direct pe zona dureroasă.
  • Apa de gură antiseptică: O apă de gură antiseptică va contribui la reducerea bacteriilor care cauzează o infecție și inclusiv la reducerea durerii.
  • Ața dentară: De multe ori, durerea este cauzată de resturile alimentare care nu au fost eliminate prin periaj. Folosește frecvent ața dentară pentru a evita aceste dureri.

Dacă durerea este intensă, nu te baza doar pe aceste remedii naturale. Vizitează un medic stomatolog.

Când este recomandat să faci o vizită medicului stomatolog

În cele mai multe cazuri, pastilele pentru durere de măsea sunt o soluție de urgență. Iată cazurile în care trebuie să apelezi la un medic stomatolog:

  • Durere extremă, care nu se ameliorează: Dacă durerea este foarte intensă, cu siguranță există o infecție sau o altă problemă care trebuie analizată de un medic stomatolog.
  • Inflamație: Inflamația gingiei, a feței sau a oricărei părți din zona gurii este un semn că trebuie să mergi la un consult stomatologic de urgență.
  • Febră și frisoane: Dacă ai dureri în zona dinților însoțite de febră sau frisoane, sunt semne clare ale unei infecții
  • Gust neplăcut sau secreții purulente: Secreția purulentă în zona gurii este semnul unui abces dentar, care nu poate fi tratat acasă.
  • Dificultăți la deschiderea gurii: Dacă există dificultăți la mișcarea gurii, respirație sau înghițire este momentul să programați un consult la un cabinet stomatologic

Apelează la un medic stomatolog în cazul acestor simptome. Amânarea tratării va agrava problema și va intensifica durerea.

Ești în căutarea unui medic stomatolog profesionist?

Alege clinica Smileway din Timișoara!

Riscurile administrării incorecte a unor pastile pentru durerea de măsea

Dacă anumite pastile pentru durerea de măsea de măsea nu sunt administrare corespunzător, acestea pot cauza probleme:

  • Reacții adverse și alergii: Multe pastile pentru durerea de măsea pot avea efecte secundare. Dacă luați pastile pentru durerea de măsea, trebuie să știți ce efecte au.
  • Interacțiuni medicamentoase: Unele medicamente nu se pot administra concomitent. Consultă medicul sau farmacistul în cazul unei dureri de măsea pentru care trebuie administrare pastile.
  • Rezistență ridicată la antibiotice: Dacă antibioticele nu sunt administrate corespunzător, corpul va fi mai puțin receptiv pe viitor la administrarea acestora.
  • Mascarea simptomelor: Dacă se administrează medicamente pe termen lung, acestea pot masca afecțiune, producând agravarea acesteia și diagnosticarea.
  • Agravarea afecțiunii: În cazul în care se administrează medicamente pentru o perioadă îndelungată și problema nu este tratată, aceasta se poate agrava iar tratamentul va fi mai complicat și mai costisitor.

De ce este important consultul stomatologic?

Consultul stomatologic este esențial pentru diagnosticare și tratarea problemei. Acesta se va ocupa de:

  • Diagnostic: Un diagnostic corect este foarte important pentru tratarea problemei
  • Tratament: În urma unui diagnostic medicul stomatolog va acționa pentru a elimina cauza durerii și a trata zona dureroasă
  • Prevenție: Pe lângă tratarea durerii, meicul stomatolog îți va oferi sfaturi pentru a preveni eventuale dureri pe viitor
  • Monitorizare: După tratament, este important să faceți vizite regulate la stomatolog, de cel puțin două ori pe an, astfel încât medicul să poată monitoriza sănătatea orală.

 

Ce riști dacă nu tratezi durerile de dinți sau de măsele

Dacă durerea de dinți este neglijată și nu se iau măsuri pentru tratarea problemei, pot exista consecințe nedorite:

  • Agravare: În cazul în care afecțiunea nu este tratată, aceasta se poate agrava, durerea se intensifică iar posibila infecție poate progresa. 
  • Pierderea dinților: Dacă afecțiunea nu este tratată la timp iar dinții sunt afectați iremediabil, se poate ajunge la pierderea dinților.
  • Infecție: Infecția de la nivelul dinților se poate răspândi în alte zone dacă nu este tratată de urgență.
  • Tratamente mai complicate: Cu cât afecțiunea se agravează, cu atât va fi nevoie de intervenții mai complicate și mai costisitoare. Printre acestea se numără tratamentele de canal și intervențiile chirurgicale.
pastile pentru durerea de măsea

Cum te poate ajuta Clinica dentară Smileway din Timișoara

Te așteptăm la clinica dentară Smileway din Timișoara pentru cele mai bune servicii:

  • Urgențe: Dacă te confrunți cu o durere de măsea insuportabilă, îți vom face o programare în cel mai scurt timp
  • Pregătire de specialitate: Dispunem de cel mai performant echipament și cei mai pregătiți medici pentru un diagnostic și un tratament rapid și sigur
  • Tratament personalizat: Ne ocupăm de analizarea atentă a radiografiei pentru a afla ce cauzează durerea și a o trata în consecință. 

Prevenirea durerii de măsea

Alege să previi în loc să tratezi durerile de măsea:

  • Igiena orală: Este foarte important să ai o rutină de igienă orală riguroasă. În acest fel, sunt prevenite multe afecțiuni dentare.
  • Dieta echilibrată: Evitați consumul excesiv de alimente zaharoase și acide care grăbesc formarea bacteriilor și a cariilor.
  • Consult stomatologic: este recomandat un consult stomatologic de rutină la fiecare 6 luni pentru prevenție
  • Protejați-vă dinții: Dacă sunteți sportiv, protejați-vă dinții de incidente cu o gutieră.
  • Evitarea obiceiurilor nesănătoase: Fumatul și consumul de alcool afectează sănătatea orală și agravează afecțiunile existente.
  • Tratarea bruxismului: Dacă obișnuiți să scrâșniți din dinți, discutați cu medicul despre această problemă. Vă poate recomanda o gutieră de protecție

Prevenția este cea mai bună soluție pentru a nu se ajunge la dureri de dinți . Urmează sfaturile medicului și administrează pastile pentru durerea de măsea doar la recomandarea acestuia.

Bibliografie

  1. MedlinePlus – Toothaches
    S. National Library of Medicine
    https://medlineplus.gov/toothaches.html
  2. Centers for Disease Control and Prevention – Oral Health Basics
    Centers for Disease Control and Prevention
    https://www.cdc.gov/oralhealth/basics/index.html
  3. National Health Service (NHS) – Toothache
    National Health Service, UK
    https://www.nhs.uk/conditions/toothache/
  4. World Health Organization – Oral Health
    World Health Organization
    https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/oral-health
  5. Australian Government Department of Health – Dental Health
    Australian Government Department of Health
    https://www.health.gov.au/topics/dental-health

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

IA LEGĂTURA CU NOI

Contactează-ne

Program

Luni, marți, joi: 12-20
Miercuri, vineri: 9-17

PROGRAMEAZĂ-TE

Trimite un mesaj