Gingivita: cauze simptome și prevenire

Gingivita este o problemă destul de des întâlnită atât în rândul copiilor cât și a adulților. Semnul cel mai vizibil al gingivitei este inflamarea gingiei. Aceasta trebuie tratată imediat ce este descoperită, pentru nu a se dezvolta în afecțiuni mai grave.

Aceasta este cauzată de acumularea plăcii bacteriene pe dinți, în special în zona gingiei.

În acest articol vei afla tot ce trebuie să știi despre cauzele, simptomele și mod de tratament, dar și cum putem preveni apariția gingivitei.

Gingivita pe înțelesul tuturor

Gingivita este o formă mai ușoară a bolii paradontale. Aceasta poate fi ușor tratată și este caracterizată de inflamarea gingiilor. 

Dacă nu apelăm la atratament gingivită, poate degenera în paradontită, o boală care afectează profund țesuturile de susținere a dinților și poate duce chiar și la pierderea acestora.

Studiu interesant: Rezultatele unui studiu din Journal of Clinical Periodontology confirmă faptul că în 2024 gingivita este mai des întâlnită datorită consumului ridicat de produse zaharoase, care grăbesc procesul de formare a plăcii bacteriene și inclusiv al gingivitei. O altă cercetare arată faptul că folosirea soluțiilor împotriva bacteriilor îmbunătățește sănătatea orală și previne gingivita.

gingivita

Ce cauzează gingivita?

Există câteva motive care cauzează apariția gingivitei:

  • Placa bacteriană: Placa bacteriană, dacă se acumulează și nu este eliminată poate provoca formarea tartrului și a gingivitei.
  • O rutină de îngrijire a dinților necorespunzătoare: Dacă dinții nu sunt curățați corespunzător, placa bacteriană se acumulează iar inflamația gingiilor este accelerată
  • Fumatul: Fumatul usucă cavitatea bucală și împiedică vindecarea țesutului gingiei, agravând afecțiunea.
  • Schimbări hormonale: Factorii hormonali afectează implicit sensibilitatea dinților.
  • Alte afecțiuni: Boli precum diabetul sau bolile autoimune cresc șansele de apariție a gingivitei
  • Medicamentele: Anumite medicamente influențează sănătatea orală și fluxul salivar, contribuind la aparția gingivitei.

Cum recunoaștem gingivita: simptome

Cele mai vizibile semne ale gingivitei sunt: 

  • Sângerare gingivală (la periaj sau folosirea aței dentare)
  • Gingii inflamate și înroșite
  • Gingii sensibile la atingere, dar altfel nedureroase
  • Durere
  • Halitoza (respirație urât mirositoare)

Medicul stomatolog va efectua un consult pentru a verifica starea gingiilor. În cazul acestei boli, placa bacteriană și tartrul se vor observa la baza dinților, de cele mai multe ori pe partea interioară.

Studiu interesant: Un studiu recent din International Journal of Dentistry arată faptul că persoanele care consumă mai mulți carbohidrați rafinați sunt mai predispuși la boli dentare precum gingivita deoarece acești atacă flora bacteriană din cavitatea bucală.

Cum putem preveni gingivita?

Există câțiva pași pe care îi putem face pentru a preveni această afecțiune:

  • Periajul corespunzător: se recomandă periajul dinților și a limbii de cel puțin două ori pe zi, cu o pastă de dinți cu fluor, dacă este posibil.
  • Folosirea aței dentare: ața dentară va elimina resturile de mâncare care nu au putut fi curățate prin periaj
  • Vizite la stomatolog: Sunt importante pentru e preveni apariția gingivitei, curățând dinții profesional
  • Renunțarea la fumat: Va face o diferență reală în sănătatea dentară
  • O dietă echilibrată: Consumul mai scăzut de alimente zaharoase va contribui la păstrarea unei danturi sănătoase și va preveni apariția gingivitei

Studiu interesant: American Academy of Periodontology a descoperit faptul că dacă se folosesc produse care conțin clorhexidină, scad șansele de formare a plăcii bacteriene și implicit apariția gingivitei.

Cum se tratează gingivita

Există câteva metode de tratare a gingivitei: 

  • Curățare profesională: Aceasta elimină placa bacteriană și tartrul
  • Igiena dentară corespunzătoare: Un periaj corect și folosirea aței dentare va rezolva mare parte din problemă
  • Medicamente și soluții antimicrobiene:  Acestea se recomandă de medici doar în cazurile în care afecțiunea este severă pentru a scădea nivelul de bacterii
  • Chirurgie: În cazurile în care gingivita a degenerat în paradontită se va interveni chirurgical pentru tratarea acesteia.

Studiu interesant: Un studiu din 2023 realizat de European Federation of  Periodontology demonstrează faptul că gargara cu clorhexidină va elimina până la 30%  din bacteriile din cavitatea bucală. Astfel, se confirmă faptul că soluțiile antibacteriene au efect în tratarea bolilor dentare.

gingivita

Care este impactul social și economic al gingivitei?

Gingivita poate afecta viața socială a persoanei îngreunând mestecatul și creând un disconfort în timpul interacțiunilor sociale. În ceea ce privește impactul economic, tratamentul gingivitei poate fi costisitor și resimțit ca o povară pentru unele persoane.

Studiu interesant: Un studiu dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății arată faptul că țările cu venituri mai mici și mai puțin educate sunt mai predispuse la boli dentare, scoțând în evidență nevoia de programe educaționale în acest sens.

Gingivita în cazul copiilor și al adolescenților

De cele mai multe ori, copii și adolescenții suferă de gingivită datorită igienei dentare necorespunzătoare.

Câteva sfaturi pentru prevenirea gingivitei la copii și adolescenți:

  • Informarea: Educația timpurie în ceea ce privește igiena dentară va preveni afecțiuni ale dinților viitoare
  • Dieta echilibrată: Un regim alimentar care să conțină un nivel scăzut de alimente zaharoase va contribui la sănătatea orală.
  • Vizite la dentist: Vizitele la dentist sunt recomandate chiar din primii ani de viață, pentru a crea un obicei bun și a monitoriza sănătatea orală.

Studiu interesant: În 2022 Journal of Pediatric Dentistry a ajuns la concluzia că o mulțime de adolescenți care nu au acces la educație în ce privește educația dentară se confruntă cu inflamații gingivale

Gingivita în cazul adulților

În cazul adulților, anumite probleme specifice precum stresul, igiena orală necorespunzătoare și alte boli contribuie la creșterea numărului de cazuri de gingivită.

Studiu interesant: În Journal of Dental Research se menționează că inclusiv gestionarea stresului poate scădea posibilitatea de inflamație gingivală. În plus, o dietă echilibrată va menține sănătatea orală într-o stare bună.

Suferi de gingivită și îți dorești să rezolvi problema?

Te așteptăm la clinica Smileway din Timișoara!

  1. Kinane DF, Stathopoulou PG, Papapanou PN. Periodontal disease. Nat Rev Dis Primers. 2017;3(1):17038.
  2. Tonetti MS, Van Dyke TE. Periodontitis and systemic diseases: the role of inflammation in the pathogenesis of periodontal disease and its relationship to systemic diseases. J Periodontol. 2013;84(4): 484–495.
  3. Pihlstrom BL, Michalowicz BS, Johnson NW. Periodontal diseases. Lancet. 2005;366(9499): 1809–1820.
  4. Journal of Clinical Periodontology – Incidența gingivitei și tehnicile de prevenție, 2023.
  5. European Federation of Periodontology – Eficiența soluțiilor antimicrobiene în reducerea inflamației gingivale, 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

IA LEGĂTURA CU NOI

Contactează-ne

Program

Luni, marți, joi: 12-20
Miercuri, vineri: 9-17

PROGRAMEAZĂ-TE

Trimite un mesaj