Placa bacteriană și tartrul dentar: cauze efecte și soluții

Tartrul dentar și placa bacteriană sunt două dintre cele mai întâlnite și totuși cele mai neglijate afecțiuni dentare. Acestea se pot acumula pe suprafața dinților și pot avea consecințe grave precum boli paradontale sau carii.

Este important să știm informații despre cele două afecțiuni dentare. 

În acest articol vom afla ce este placa bacteriană și tartrul dentar, cum putem preveni și trata formarea acestora și cum ne afectează sănătatea dinților.

Ce este placa bacteriană?

Aceasta este un amestec de resturi alimentare, salivă și bacterii. Este de culoare alb-gălbuie și se formează constant pe suprafața dinților. Proliferarea bacteriilor este întreținută de mediul umed și cald din cavitatea bucală.

Cum se formează placa bacteriană?

Aceasta se formează în situația în care resturile alimentare nu sunt îndepărtate de pe dinți.

Este formată din bacterii care atacă smalțul dinților și se hrănesc cu resturi alimentare, în special cu cele dulci. Cu cât curățarea dinților este amânată, cu atât placa bacteriană se acumulează și va fi mai greu de îndepărtat ulterior.

tartrul dentar

Ce este tartrul dentar?

Reprezintă stadiul următor la care trece placa bacteriană acumulată. Acesta este o peliculă care a căpătat duritate datorită mineralelor din salivă. Se poate forma atât deasupra cât și sub linia gingiei. 

Îndepărtarea tartrului este aproape imposibilă fără intervenția unui medic stomatolog.

Cum se formează tartrul?

Dacă acumularea de bacterii nu este curățată în maxim 1-2 zile, acestea, influențate de mineralele din salivă, formează un strat dur și greu de curățat. Tartrul are de obicei o culoare alb-gălbuie, dar poate fi chiar și maroniu sau negru, în funcție de alimentație și igiena orală.

Care sunt diferențele dintre placa bacteriană și tartru?

Chiar dacă cele două par asemănătoare și sunt adeseori confundate, există diferențe majore de compoziție și chiar mod de tratare:

  • Compoziție: Placa bacteriană este o peliculă formată din resturi alimentare, amestecate cu salivă și bacterii pe când tartrul este placa bacteriană mineralizată
  • Tratare: Placa bacteriană este îndepărtată constant printr-o igienă orală corectă acasă pe când tartrul poate fi îndepărtat prin procedura stomatologică de detartraj
  • Consistență: placa bacteriană este lichidă și se confundă cu saliva pe când tartrul este dur și aderent.

De ce se formează placa bacteriană si tartrul?

Există câteva motive pentru care cele două afecțiuni apar, dintre care cele mai importante sunt:

  • Igiena orală: Acestea se formează datorită îngrijirii necorespunzătoare a dinților.
  • Alimentele dulci: Alimentele zaharoase grăbesc procesul de formare a bacteriilor care produc tartrul.
  • Lipsa hidratării: Procesul de curățare a cavității bucale depinde și de fluxul salivar bogat, existent în momentul în care corpul este hidratat.
  • Fumatul: La fel ca și alimentele dulci, fumatul accelerează formarea plăcii bacteriene
  • Predispoziție genetică: chiar dacă îngrijirea orală este una corespunzătoare, anumiți factori genetici pot influența formarea tartrului și a plăcii bacteriene
  • Alte afecțiuni: Există posibilitatea ca alte afecțiuni medicale să influențeze sănătatea orală

Ce efect are placa bacteriană și tartrul asupra sănătății orale?

Cele două au efecte reale și serioase asupra sănătății dinților și a gingiilor. Iată câteva afecțiuni cauzate de placa bacteriană și tartru:

1. Carii dentare

Placa bacteriană conține bacterii care atacă smalțul dentar, provocând formarea cariilor. Este foarte important să avem o rutină zilnică de îngrijire a dinților pentru a îndepărta placa bacteriană și a evita formarea cariilor.

2. Gingivita

Formarea plăcii bacteriene în zona gingiilor produce gingivita, o boală a gingiilor care se manifestă prin inflamarea acestora. Semnul cele mai vizibil este sângerarea gingivală. Dacă gingivita nu est tratată corespunzător, aceasta poate provoca parodontită.

3. Paradontita

Gingivita poate cauza o boală mai avansată, numită paradontita. Aceasta atacă țesuturile de susținere a dinților. Boala paradontală provoacă retracția gingivală, pierderea osului alveolar sau chiar a dinților afectați.

4. Mirosul neplăcut

Halitoza este mirosul neplăcut pe care acumularea plăcii bacteriene îl produce. Acesta poate fi ceva temporar, cauzat de neîndepărtarea plăcii bacteriene și o igienă orală precară.

placa bacteriana

Cum putem preveni formare plăcii bacteriene și a tartrului?

Există câțiva pași de urmat pentru a preveni formare plăcii bacteriene și a tartrului:

1. Igiena orală:

Cel mai important obicei este menținerea unei igiene orale corespunzătoare. În acest fel, se elimină placa bacteriană constant și aveiar întreaga cavitate bucală este curată

2. Folosirea aței dentare

Ața dentară este indispensabilă când vine vorba de curățarea spațiilor dintre dinți unde periuța nu poate ajunge.

3.  Vizite regulate la stomatologie

Este indicat să se efectueze vizite la dentist la fiecare 6 luni pentru a evita formarea tartrului sau a-l trata în stadii incipiente.

4. Dieta echilibrată:

O dietă bogată în alimente zaharoase va spori formarea plăcii bacteriene și a tartrului.

5. Hidratarea:

Hidratarea contribuie la formarea unui flux normal de salivă, care ajută la curățarea naturală a cavității bucale.

6. Evitarea fumatului:

Fumatul usucă cavitatea bucală și contribuie la formarea plăcii bacteriene și a tartrului.

Modalități de eliminare a plăcii bacteriene și a tartrului

În cazul plăcii bacteriene, aceasta poate fi îndepărtată doar prin periaj, folosirea aței dentare și a apei de gură.

În schimb, tartrul poate fi îdepărtat  doar de către medicul stomatolog prin diferite metode:

1. Detartraj: Această procedură presupune îndepărtarea tartrului acumulat pe dinți și linia gingivală de către un medic, cu ajutorul unor instrumente speciale.

2. Curățare profesională: O curățare profesională la un cabinet stomatologic va face mai mult decât curățarea obișnuită, îndepărtând atât placa bacteriană cât și tartrul dentar.

3. Tratamente antibacteriene: Există anumite soluții antibacteriene care au ca scop îndepărtarea bacteriilor și ameliorarea inflamației gingivale.

4. Informarea legat de igiena orală: Pentru a evita formarea plăcii bacteriene, recomandăm o rutină completă care să includă periaj dentar, ața dentară și apa de gură zilnic.

Ce impact social și emoțional pot avea cele două afecțiuni dentare?

Placa bacteriană și tartrul dentar nu doar că afectează sănătatea orală, dar au un impact și asupra vieții sociale și emoționale a pacientului

Aceasta se manifestă prin:

  • Anxietate socială:

Persoanele care se confruntă cu probleme dentare vizibile sau miros neplăcut evită interacțiunile sociale, pentru a nu se pune în situații jenante

  • Stima de sine scăzută: 

Un zâmbet inestetic poate cauza probleme de stimă și poate influența modul în care o persoană se percepe pe sine

  • Izolare de comunitate:

Unele persoane au tendința  de a se izola social datorită temerii de a interacționa și a se afișa cu o dantură inestetică sau cu respirație urât mirositoare.

Ai probleme legate de placa bacteriană sau tartru?

La Smileway Timișoara beneficiezi de curățare profesională, detartraj și multe altele!

  1. Kassebaum NJ et al., „Global burden of untreated caries: A systematic review and meta-regression,” J Dent Res; 2015;94(5):650–658.
  2. Kinane DF et al., „Periodontal disease,” Nat Rev Dis Primers; 2017;3(1):17038.
  3. Pihlstrom BL et al., „Periodontal diseases,” Lancet; 2005;366(9499):1809–1820.
  4. Glickman I., et al., „Periodontal disease and its relationship to systemic disease.” Journal of the American Dental Association, vol 139 no 10 (2008): 1312-1320.
  5. Reddy MS., et al., „Management of Gingival Recession.” The Journal of Clinical Dentistry, vol 20 no 2 (2009): 55-60.
  6. Kahnberg KE., et al., „The influence of smoking on periodontal disease.” Journal of Clinical Periodontology, vol 29 no 6 (2002): 536-540.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

IA LEGĂTURA CU NOI

Contactează-ne

Program

Luni, marți, joi: 12-20
Miercuri, vineri: 9-17

PROGRAMEAZĂ-TE

Trimite un mesaj