Tot ce trebuie să știi despre retracția gingivală
Retracția gingivală este o problemă stomatologică care provoacă separarea țesutului gingival de rădăcinile dinților și expune rădăcina dinților.
Această afecțiune dentară, pe lângă faptul că afectează aspectul zâmbetului poate crea și alte probleme precum sensibilitate dentară și sanse mai ridicate de formare a cariilor.
În acest articol vei afla ce cauzează retracția gingivală, care sunt simptomele și cum poți preveni și trata această afecțiune dentară.
Retracție gingivală: o definiție simplă
Retracția gingivală este o afecțiune medicală care provoacă retragerea gingiei și dezgolirea rădăcinii dinților. Aceasta poate fi desfășurată pe toată suprafața dinților și poate avea diferite forme de gravitate. Dacă aceasta nu este tratată poate provoca chiar pierderea dinților sau probleme medicale mai grave, cum ar fi o infecție dentară.
De ce apare retracția gingivală
Retracția gingivală poate fi cauzată de mai mulți factori, dintre care cei mai importanți sunt:
1.Afecțiunea paradontală
Motivul principal pentru care se retrage gingia este boala paradontală, o afecțiune gravă care afectează țesutul gingiei. Ăn principal, boala paradontală apare datorită tartrului acumulat care nu este îndepărtat și a plăcii bactereien în exces.
2.Igiena orală
Cu toții știm cât de importantă este igiena orală. Totuși, dacă aceasta lipsește sau îngrijirea dinților nu este făcută corespunzător, se va acumula placa bacteriană și tartru, care va conduce spre retragerea gingiilor.
3.Periajul
Periajul dinților este o parte importantă a îngrijirii dinților. Totuși, dacă acesta este prea dur sau periuța are perii foarte tari, există șanse ca gingia să se retragă. Încearcă să folosești o periuță cu peri moi și să periezi blând dinții.
4.Genetica
Este cunoscut faptul că atât sensibilitatea cât și duritatea danturii noastre poate fi moștenită, În unele cazuri, retracția gingivală este inevitabilă, dacă și părinții s-au confruntat cu această afecțiune.
5.Fumatul excesiv
Fumatul excesiv poate uscacavitatea bucală, inhibă fluxul de sânge către gingie și contribuie la retragerea gingivală.
6.Diferite boli
Alte boli, precum diabetul și bolile autoimune pot grăbi procesul de retracție gingivală.
Cum se manifestă retracția gingivală
Semnele vizibile are retragerii gingiei depinde de cât de avansată este problema
- Inflamarea gingiilor: În stadiul incipient, pacienții se confruntă cu gingii roșii și inflamate vizibil.
- Sensibilitate la anumite alimente: În cazul retracției gingivale, contactul alimentelor dulci, prea reci sau prea calde cu gingiile pot provoca un ușor disconfort.
- Zâmbet inestetic: Pentru că în cazul acestei afecțiuni gingia se retrage și expune rădăcina dinților, acest lucru oferă un aspect inestetic, și face dinții să pară mai lungi.
- Sângerare: Dacă în timpul periajului sau a folosirii aței dentare gingiile sângerează, poate exista suspiciunea de retracție gingivală.
- Halitoza: Mirosul neplăcut este deseori asociat cu retracția gingivală.
Cum diagnosticăm retracția gingivală
Cea mai eficientă metodă pentru a afla dacă te confrunți cu o retracție gingivală este un consult stomatologic de specialitate. Medicul stomatolog va analiza situația și va pune un diagnostic conform.
Tot medicul stomatolog poate face o radiografie dentară pentru a verifica stadiul retracției gingivale, care este starea osului care susține dinții și dacă aceștia au început să se miște.
Te confrunți cu retracția gingivală?
Te așteptăm la Clinica Smileway din Timișoara pentru a te ajuta să zâmbești din nou cu încredere!
Retracția gingivală poate fi prevenită
Pentru a menține sănătatea orală este recomandat să prevenim pproblemele care pot afecta dinții.
Există câteva metode prin care putem preveni retracția gingivală:
- Menținerea igienei orale: Este foarte important să menținem dinții curați, printr-o rutină de periaj zilnic, de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare pentru îndepărtarea resturilor alimentare și a apei de gură pentru eliminarea bacteriilor.
- Periaj eficient: Dacă există deja o sensibilitate dentară, este recomandată folosirea unei periuțe cu peri moi și un periaj blând, cu mișcări circulare.
- Vizite regulate la stomatolog: Se recomandă controale la fiecare 6 luni la medicul stomatolog, astfel încât medicul să diagnosticheze din timp orice afecțiune dentară. În acest fel, evitați complicațiile și inclusiv costurile mai ridicate.
- Eliminarea fumatului: Fumatul contribuie la retragerea gingiei. Acesta oprește alimenatrea cavității bucale cu sânge.
- Dieta echilibrată: O dietă care conține alimente diverse îmbunătățește sănătatea bucală. Legumele și fructele mențin sănătatea gingiilor și previn retragerea acestora.
Cum tratăm retracția gingivală
Există diferite metode de a trata retragerea gingiei, în funcție de stadiul acesteia și gravitate.
Cele mai populare tratamente sunt:
- Curățare profesională: îndepărtarea profesională a tartrului prin procedura de detartraj și îndepărtarea plăcii bacteriene este primul pas în a preveni și trata această afecțiune.
- Tratamente cu efect asupra microbilor: În cazul unor boli paradontale active se recomandă utilizarea unor soluții antibacteriene care să reducă bacteriile din cavitatea bucală.
- Tratament chirurgical: În cazul în care retracția gingivală este deja avansată și chiar inestetică se intervine chirurgical pentru a reface țesuturile care susțin dinții. Acest lucru include aplicarea de țesut moale sau osos pentru a repara zona afectată.
- Atenție la sănătatea orală: Retracția gingivală este deseori cauzată de neglijența sănătății orale. După tratarea acesteia este nevoie de o atenție sporită pentru a preveni reapariția acestei afecțiuni.
Retracția gingivală poate avea efecte pe plan social și emoțional
Când ne gândim la retracția gingivală, nu ne îngrijorăm așa de mult legat de sănătatea dinților cât de modul inestetic în care aceștia pot apărea.
Pe cât de importantă este rezistența dinților și sănătatea acestora, pe atât de mult contează și să avem un zâmbet frumos, care să ne dea încredere.
Un zâmbet inestetic ne poate scădea încrederea în noi înșine, ne va influența să zâmbim mai puțin și să ne simțim stânjeniți când cineva ne atrage atenția legat de acest aspect.
Este important ca persoanele care suferă de această afecțiune să caute soluții eficiente și să se îngrijească de sănătatea orală.
Retracția gingivală nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare. Aceasta poate fi prevenită cu ajutorul vizitelor regulate la medicul stomatolog și cu o îngrijire orală adecvată. În plus, aceasta poate fi tratată după indicațiile medicului.
- Kinane DF, Stathopoulou PG, Papapanou PN. Periodontal disease: Nat Rev Dis Primers; 2017;3(1):17038.
- Tonetti MS, Van Dyke TE. Periodontitis and systemic diseases: the role of inflammation in the pathogenesis of periodontal disease and its relationship to systemic diseases: J Periodontol; 2013;84(4):484–495.
- Pihlstrom BL, Michalowicz BS, Johnson NW. Periodontal diseases: Lancet; 2005;366(9499):1809–1820.
- Glickman I., et al., „Periodontal disease and its relationship to systemic disease.” Journal of the American Dental Association, vol 139 no 10 (2008): 1312-1320.
- Reddy MS., et al., „Management of Gingival Recession.” The Journal of Clinical Dentistry, vol 20 no 2 (2009): 55-60.
- Kahnberg KE., et al., „The influence of smoking on periodontal disease.” Journal of Clinical Periodontology, vol 29 no 6 (2002): 536-540.