Stresul și parodontoza: cum îți afectează sănătatea dentară
Stresul și parodontoza: afectează stresul sănătatea noastră orală?
Cu toții avem motive pentru care să ne stresăm. Ne confruntăm cu probleme la locul de muncă, avem diferite situații în familie sau ne apar situații neprevăzute care nu ne afectează doar sănătatea psihică dar ne afectează și sănătatea fizică.
Printre efectele mai puțin cunoscute ale stresului se numără și afectarea sănătății dentare. Stresul cauzează în special boala parodontală, o boală care distruge țesutul de susținere a dinților. Așadar, mai departe vom discuta despre stresul și parodontoza și legătura dintre acestea.
1. Ce este boala parodontală și cum se manifestă?
Parodontoza este o boală dentar care se manifestă prin inflamarea gingiilor, osului alveolar și a ligamentelor parodontale. Aceste structuri sunt esențiale pentru susținerea dinților, de aceea parodontoza este o afecțiune gravă. Dacă nu este tratată, această afecțiune poate cauza retragerea gingiilor, formarea pungilor parodontale și chiar pierderea dinților.
Această boală care afectează dinții este în principiu cauzată de acumularea de bacterii între dinte și gingie. În plus, aceasta este accelerată și de alți factori precum fumatul, igiena orală slabă, factori genetici dar și stres.
Stresul și parodontoza este un subiect mai puțin discutat dar extrem de important. Stresul și parodontoza sunt legate deoarece și presiunea emoțională slăbește sistemul imunitar din toate punctele de vedere și intensifică inflamațiile și reacțiile de la nivelul cavității bucale. Atunci când suntem stresați, corpul secretă cortizol și adrenalină care cresc sensibilitatea la infecții și slăbesc sistemul imunitar.
2. Stresul și parodontoza: cum afectează stresul sănătatea orală?
Atunci când suntem stresați se secretă o substanță numită cortizol. Acesta are un efect antiinflamator acut însă, dacă este secretat în exces are efect opus: blochează reacțiile de apărare ale organismului. În acest fel, imunitatea corpului scade, inclusiv la nivelul dinților, provocând răspândirea bacteriilor parodontopatogene la nivelul gingiilor și a țesutului dentar.
În mod obișnuit, gingiile au un strat de protecție împotriva bacteriilor care nu permite afectarea acestora. De aceea, în cazul stresului cronic această protecție este sensibilizată iar țesutul este afectat. În această situație, o gingivită simplă poate degenera rapid în parodontoză care se dezvoltă rapid.
3. Obiceiurile din perioadele stresante agravează situația
O altă situație în relația stresul și parodontoza este legată de obiceiurile pe care ni le formăm în perioadele tensionate.
În aceste situații, avem tendința să:
1. Neglijăm igiena orală: perioadele stresante din viața noastră pot veni cu multe provocări. Totuși, este important să ne amintim că vizitele stomatologice și periajul corect sunt încă o prioritate.
2. Fumăm sau consumăm alcool în exces: pentru foarte mulți, acestea sunt metode de relaxare în perioadele stresante. Aceste obiceiuri agravează și accelerează afecțiunile dentare.
3. Adoptăm o dietă neechilibrată: o dietă bogată în zahăr dar săracă nutritiv contribuie la formarea bacteriilor și inclusiv a bolii parodontale.
4. Suferim de bruxism: bruxismul este o problemă cauzată de încordarea maxilarului, voluntar sau involuntar, întâlnit în special în momentele tensionate.
4. Stresul și parodontoza: cum ne afectează nivelul de stres
O serie de studii au ajuns la concluzia că cu cât nivelul de cortizol este mai ridicat în corp, cu atât boala parodontală este mai avansată. Acest lucru înseamnă că cu cât nivelul de stres este mai ridicat cu atât afectează mai mult sănătatea dentară. Un studiu publicat în Journal of Clinical Periodontology a comparat situația mai multor pacienți care sufereau de parodontozaă. Medicii au comparat nivelul de cortizol al pacienților cu parodontoză ușoară, moderată și severă. Concluzia a fost că pacienții cu parodontoză severă aveau și cel mai ridicat nivel de cortizol, respectiv erau cei mai stresați și tensionați.

5. Stresul și inflamațiile
Poate părea că stresul nu poate avea efecte fizice în corp și este doar la nivel psihic.
Totuși, s-a demonstrat științific faptul că atunci când o persoană este stresată, organismul este mai predispus la inflamare. Acest lucru este cauzat de slăbirea imunității generale a organismului.
Dacă această situație persistă, apar consecințe inevitabile atât la nivel cardiovascular cât și bucal. În cazul sănătății orale, aceasta este afectată deoarece grăbește distrugerea ligamentelor și a osului alveolar. Nivelul ridicat de cortizol pune organismul într-o stare de alertă continuă, epuizând resursele de apărare și sensibilizarea țesuturilor.
6. Stresul și parodontoza sunt legate, conform studiilor științifice
Stresul nu afectează sănătatea noastră dentară doar la nivel teoretic. Stresul și parodontoza sunt interconectate, conform numeroaselor studii în acest domeniu. Cercetări efectuate pe grupuri mai mari de oameni au demonstrat faptul că stresul chiar afectează sistemul imunitar și inclusiv sănătatea dinților noștri. Aici se încadrează persoanele anxioase, care acumulează tensiuni mari și se îngrijorează frecvent. Statisticile arată faptul că chiar dacă alți factori care conduc de obicei la boli parodontale precum fumatul, o igienă orală slabă sau vârsta sunt controlate, prezența stresului provoacă probleme dentare.
7. Scăderea calității vieții în cazul parodontozei
Pe lângă faptul că produce disconfort, parodontoza slăbește țesutul de rezistență al dinților noștri și poate degenera în alte afecțiuni dacă nu este tratată. Printre cele mai grave probleme cauzate de parodontoză se numără disconfort în timpul masticațiie și chiar pierderea dinților dacă boala nu este tratată.
În foarte multe cazuri se întâmplă ca pacienții care suferă de parodontoză din cauza stresului să nu meargă la medic pentru a trata această afecțiune tocmai pentru că consideră că au alte lucruri mai importante de rezolvat.
Parodontoza îți creează disconfort?
Te așteptăm la Clinica Smileway din Timișoara pentru a evalua situația și a-ți oferi soluții rapide pentru problema ta.
8. Sesizează simptomele de la început
Ce este foarte interesant este faptul că tocmai datorită stresului se poate ca simptomele parodontozei să nu fie foarte vizibile. De obicei avem un motiv pentru care suntem stresați iar toată atenția noastră este îndreptată în acea direcție. În această situație, este posibil să nu observăm că începem să avem probleme dentare iar simptomele să fie trecute cu vederea.
În aceste cazuri simptomele precum respirația neplăcută sau sângerările ușoare, care sunt simptome incipiente sunt trecute cu vederea până când starea se agravează iar tratamentul este mai dificil.
De aceea, în perioadele stresante șansele de a dezvolta afecțiuni dentare sunt mai ridicate. Formează-ți un obicei de a face o vizită stomatologică la fiecare 6 luni pentru a-ți asigura sănătatea orală chiar și în perioadele stresante.
9. Discută cu medicul stomatolog despre parodontoză
Chiar dacă stresul și parodontoza nu este un subiect discutat de obicei în cadrul consultului stomatologic, discută cu medicul despre implicațiile sănătății mentale în sănătatea orală.
Pentru a putea depista din timp boala parodontală este important să mergi la controale regulate la stomatolog și să discuți cu medicul despre această problemă. Medicul îți poate recomanda un tratament și chiar să investigheze dacă boala parodontală este datorată stresului.
Te așteptăm la clinica Smileway pentru a avea parte de un tratament complet, cu o abordare nu doar a sănătății fizice dar și mentale care poate afecta țesutul de susținere a dinților.
10. Nu este un mit
Faptul că stresul cauzează probleme dentare nu este un mit. Numeroase studii care analizează stresul și parodontoza demonstrează acest lucru. Stresul cronic produce hormoni care opresc răspunsul sistemului imunitar și creează un mediu perfect pentru dezvoltarea bolii parodontale.
Pe lângă faptul că stresul ne îngreunează viața de zi cu zi, acesta ne poate face și să neglijăm obiceiurile dentare sănătoase precum limitarea fumatului și a băuturilor alcoolice, o igienă corectă și un stil alimentar sănătos. Toți acești factori conduc la apariția parodontozei.
De aceea, este important ca în perioadele stresante să menții obiceiurile bune, să faci vizite regulate la medicul stomatolog și să menții o igienă orală adecvată.
Ești în căutarea unui medic stomatolog profesionist în Timișoara?
5 studii internaționale (titlul și link)
- “Evidence that periodontal treatment improves diabetes outcomes: a systematic review and meta-analysis”
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23627326/ - “The effect of systematic plaque control on bone regeneration in infrabony pockets”
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1060407/ - “Periodontal diseases”
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16298220/ - “Periodontitis: facts, fallacies and the future”
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28000316/ - “Consensus statements and clinical recommendations for prevention and management of biologic and technical implant complications”
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24660193/