Fumatul și parodontoza: cum îți afectează fumatul sănătatea orală
Fumatul și parodontoza: există vreo legătură între cele două?
Este cunoscut faptul că fumatul cauzează mai multe probleme de sănătate sau le poate agrava pe cele existente, inclusiv boli pulmonare, cardiovasculare și boli cronice.
Mai puțin cunoscut este faptul că fumatul cauzează probleme și la nivelul sănătății orale. Cel mai afectat este țesutul de susținere al dinților, care poate suferi de boala numită parodontoza.
Fumatul este unul dintre factorii care cauzează această boală iar fumătorii sunt mai predispuși să sufere de parodontoză. Gingiile se inflamează, degradarea țesutului de susținere este accelerată iar pierderea dinților este mai probabilă în această situație.
Fumatul și parodontoza este un subiect mai puțin discutat. De aceea, în acest articol vom încerca să explicăm cum afectează fumatul și parodontoza sănătatea dinților și ce poți face pentru a evita parodontoza.
Toate acestea sunt bazate pe date științifice, statistici și studii în domeniu.
1. Fumatul și parodontoza au legătură?
Fumatul și parodontoza nu sunt atât de discutate atunci când vine vorba de sănătatea dinților noștri.
În ce fel fumatul afectează dinții?
Atunci când o persoană fumează sunt emise numeroase substanțe toxice precum nicotină, gudron, monoxid de carbon care afectează nu doar plămânii și alte organe dar și cavitatea bucală. De aceea, de foarte multe ori, fumătorii au o dantură inestetică, o respirație neplăcută și în general o igienă mai slabă. Toate aceste substanțe atacă țesuturile gingivale și osul alveolar.
Iată câteva consecințe asupra sănătății orale datorate fumatului:
- Vasoconstricția: atunci când o persoană fumează, nicotina va conduce la constricția vaselor de sânge provocând încetinirea alimentării cu nutrienți și oxigen și slăbind rezistența țesuturilor la inflamații și infecții
- Scăderea imunității: cei care fumează au un sistem imunitar mai slăbit. Acest lucru se datorează leucocitelor care nu mai acționează pentru a combate infecțiile în mod eficient. În aceste condiții bacteriile care cauzează boala parodontală se înmulțesc mult mai rapid.
- Tratament ineficient: dacă un pacient suferă deja de parodontoză și urmează un tratament pentru vindecarea acesteia rezultatele pot fi întârziate datorită fumatului. Substanțele toxice vor funcționa împotriva tratamentului și astfel rezultatele vor fi mult mai slabe.
- Sângerări gingivale mai scăzute: fumătorii observă deseori că dacă fumează sângerările gingivale sunt mai puțin frecvente. Totuși, acesta nu este un semn că sângerarea gingivală se vindecă. În cazul fumătorilor, vasoconstricția face ca inflamația să fie mai puțin vizibilă iar sângerările mai slabe.
Toate acestea creează un mediu perfect pentru dezvoltarea parodontozei. Procesul începe cu acumularea plăcii bacteriene, inflamarea gingiilor, urmată de retracția gingivală și apariția sau agravarea parodontozei.
2. Creșterea exponențială a afecțiunilor
Conform studiilor, pacienții care fumează au un risc mai crescut față de cei care nu fumează să dezvolte parodontoză iar de cele mai multe ori formele acesteia sunt mai grave decât la nefumători.
Totuși, gradul de afectare depinde și de perioada în care s-a fumat și de numărul de pachete consumate. Riscul de parodontoză este evident mai crescut la cei care fumează mai des și de perioade mai lungi de timp.
Substanțele toxice afectează tratamentele împotriva parodontozei precum chiuretajul subgingival, iar intervențiile chirurgicale parodontale au șanse mai scăzute de succes.
Fumatul este considerat unul dintre principalii factori exteriori care încurajează formarea bolii parodontale.
3. Bacteriile și tutunul
Fumatul și parodontoza sunt legate deoarece substanțele inhalate afectează sănătatea dinților.
Pentru a înțelege mai bine acest proces este important să știm cum interacționează bacteriile care formează boala parodontală cu tutunul. Conform mai multor studii, fumătorii au o compoziție bacteriană diferită de cea a nefumătorilor, bacteriile parodontopatogene fiind mai multe în cazul fumătorilor.
O altă ipoteză este că fumatul modifică pH-ul cavității bucale, creând astfel mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor. Tot datorită substanțelor din țigări bariera de protecție este slăbită, favorizând accelerarea infecțiilor.
4. Studii despre fumat și parodontoză
Studiul 1
Un studiu publicat de cercetători în Journal of Clinical Periodontology atestă faptul că în urma unei cercetări pe un eșantion de 1500 de persoane, pacienții fumători aveau pungi parodontale de 4 mm și o afectare mai mare a a osului alveolar față de pacienții nefumători. Printre cele mai importante criterii în acest studiu a fost și cantitatea de țigări consumate și perioada de când pacienții erau fumători.
Studiul 2
Un studiu publicat în Journal of Periodontal Research arată faptul că pacienții fumători care au încercat tratamente pentru parodontoză nechirurgicale precum chiuretajul sugingival sau detartrajul profesional nu au avut aceleași rezultate ca în cazul pacienților care nu fumează. În plus, după 12 luni boala a recidivat în cazul fumătorilor, demonstrând faptul că fumatul nu doar accelerează boala dar și împiedică rezultatele tratamentului.

5.Tratamentele dentare, fumatul și parodontoza
Pe lângă faptul că fumatul afectează sănătatea orală generală, există și alte implicații stomatologice importante.
Pacienții care doresc implanturi dentare pot întâmpina dificultăți dacă sunt fumători. Acest lucru se datorează faptului că osul alveolar, adică cel care susține dinții dacă afectat de boala parodontală este foarte greu de reabilitat pentru a susține un implant dentar. Pentru un implant dentar este important ca acesta să fie sănătos pentru a se putea vindeca în urma implantului. În cazul fumătorilor, vindecarea este îngreunată datorită substanțelor nocive.
De aceea, cazurile în care pacienții sunt fumători și doresc un implant dentar au un succes mai scăzut și chiar pot apărea complicații în urma operației. Orice intervenție chirurgicală stomatologică este afectată dacă pacientul continua să fumeze după operație.
6. De ce fumătorii au șanse mai mici de sângerare gingivală
Un fapt interesant și totodată ciudat este faptul că în cazul fumătorilor sângerarea gingivală este mai scăzută. Sângerarea gingivală este un simptom obișnuit al parodontozei. De ce, totuși, în cazul fumătorilor acest simptom nu este atât de vizibil?
Răspunsul este efectul de vasoconstricție indus de nicotină care provoacă limitarea fluxului sangvin în gingii.
Așadar, faptul că gingiile nu sângerează nu este un semn că sănătatea orală este în parametrii normali, ci doar că toxinele împiedică sângerarea.
De aceea, există multe cazuri în care boala parodontală nu este depistată deoarece sângerarea este oprită sau diminuată datorită fumatului.
7. Fumătorii dezvoltă mai repede boala parodontală
De ce fumătorii sunt mai predispuși la a dezvolta boala parodontală? Au fumatul și parodontoza o legătură atât de strânsă?
Răspunsul simplu este că parodontoza este bazată pe mai mulți factori importanți:
- Imunitatea redusă: Leucocitele și macrofagele nu mai au aceeași putere de protejare a țesutului
- Mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor: Substanțele inhalate creează mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor și formarea parodontozei.
- Vascularizație slabă: Pentru că țesuturile nu mai sunt vascularizate în mod natural, regenerarea este îngreunată.
- Mascarea simptomelor parodontozei: Gingiile sângerează mai puțin sau deloc, mascând prezența unei afecțiuni.
Toți acești factori contribuie la accelerarea și agravarea parodontozei, într-un mod mai grav decât al unui pacient nefumător.
8. De reținut despre relația dintre fumat și parodontoză
Studiile arată clar care este legătura dintre fumat și parodontoză. Acest aspect nu trebuie neglijat dacă ne dorim un zâmbet frumos și sănătos.
Nicotina și celelalte substanțe nu afectează doar sistemul imunitar dar și sănătatea orală și țesutul de susținere a dinților iar fumătorii sunt mai predispuși la afecțiuni decât nefumătorii.
Chiar dacă fumatul nu este singurul factor care cauzează boala parodontală este important de reținut că această accelerează îmbolnăvirea și îngreunează vindecarea.
Dacă ești fumător și vrei să afli mai multe despre felul în care tutunul poate influența sănătatea ta orală, te așteptăm la clinica stomatologică Smileway din Timișoara!
9. Aspecte importante, pe scurt
Pe scurt, iată tot ce trebuie să știi despre fumat și parodontoză:
- Fumatul și parodontoza afectează sănătatea țesutului care susține dinții și a osului alveolar
- Nicotina provoacă o vascularizație mai slabă, mascând sângerările gingivale, care sunt un semn al parodontozei
- Sistemul imunitar este slăbit iar organismul luptă mai lent cu infecțiile și bacteriile
- Tratamentele pentru parodontoză au o rată de succes mai scăzută în cazul fumătorilor
- Consultul periodic și urmarea sfaturilor medicului stomatolog sunt soluția pentru sănătatea orală
Ești în căutarea unui medic stomatolog în Timișoara?
Referințe (2 studii citate în text)
- Journal of Clinical Periodontology – Studiu privind riscul crescut de parodontoză la fumători
- Journal of Periodontal Research – Eficiența redusă a tratamentului parodontal la fumători
5 studii internaționale (titlul și link)
- “Evidence that periodontal treatment improves diabetes outcomes: a systematic review and meta-analysis”
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23627326/ - “The effect of systematic plaque control on bone regeneration in infrabony pockets”
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1060407/ - “Periodontal diseases”
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16298220/ - “Periodontitis: facts, fallacies and the future”
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28000316/ - “Consensus statements and clinical recommendations for prevention and management of biologic and technical implant complications”
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24660193/