Început de parodontoză: care sunt simptomele inițiale?

Boala parodontală este o afecțiune stomatologică care poate avea efecte grave și pe termen lung asupra sănătății dentare. Dacă nu este tratată la timp boala parodontală poate cauza pierderea dinților sau retracții gingivale neplăcute.

Totuși, un început de parodontoză este mai simplu de tratat dacă este diagnosticat la timp.

Pentru a afla mai multe despre simptomele unui început de parodontoză și cum se manifestă citește în continuare acest articol.

Ce este parodontoza și cum se manifestă inițial?

Parodontoza este o boală care afectează țesutul de susținere al dinților și poate degenera în pierderea dinților sau retracție gingivală gravă.

În stadiul inițial al acesteia, boala este mai blândă. Inflamația gingivală nu este foarte proeminentă iar bacteriile nu au afectat încă țesutul gingival. În acest stadiu vorbim despre gingivită, care este un început de parodontoză, mai ușor de tratat. În stadiul incipient se manifestă în două feluri:

  • Gingivita: caracterizată de sângerări slabe, inflamări ale gingiei și în unele cazuri un ușor disconfort. Este important ca gingivita să fie tratată pentru a nu degenera în parodontită.
  • Parodontită în faza inițială: dacă gingivita nu este tratată, se formează pungi parodontale iar boala începe să avanseze și să afecteze structurile dentare de bază precum ligamentele parodontale și osul alveolar.

Dacă aceste semne sunt observate din timp de pacient sau de medicul stomatolog, se poate interveni rapid pentru a împiedica avansarea bolii. De aceea este important controlul stomatologic la fiecare 6 luni.

Care este cauza unui început de parodontoză?

Există mai multe motive pentru un început de parodontoză. Cauza principală este acumularea plăcii bacteriene și a tartrului. . Pe lângă acestea, foarte importante mai sunt și: 

  • Igiena orală deficitară: dacă dinții nu sunt curățați adecvat cresc mai mult șansele unui început de parodontoză datorită acumulării plăcii bacteriene
  • Moștenirea genetică: un factor care nu poate fi influențat este cel genetic. Unii oameni pur și simplu sunt mai predispuși la boli gingivale și distrugeri osoase.
  • Fumatul: datorită toxinelor din fumul inhalat fluxul de sânge de la nivelul gingiilor este mai scăzut iar regenerarea și vindecarea țesuturilor este îngreunată.
  • Alte afecțiuni: alte afecțiuni precum diabetul necontrolat cresc riscul de inflamare a gingiilor și de infecție.
  • Stresul în exces: în perioadele tensionate sistemul nostru imunitar este slăbit, creând un mediu perfect pentru dezvoltarea infecțiilor.

Un studiu din Journal of Clinical Periodontology demonstrează faptul că pacienții care nu se îngrijesc de igiena orală și fumează prezintă șanse mai ridicate de a suferi de boala parodontală.

Simptomele unui început de parodontoză

Un început de parodontoză este, de cele mai multe ori, blând. De aceea, puțini pacienți îți pot da seama care sunt simptomele unui început de parodontoză. Printre cele mai evidente semne se numără:

  • Sângerările gingivale: cel mai cunoscut semn este sângerarea în timpul periajului sau masticației.
  • Inflamarea și sensibilizarea gingiilor:  în unele cazuri gingiile se inflamează, sunt sensibile la atingere și devin roșii.
  • Respirație neplăcută: un alt semn al unui început de parodontoză este respirația neplăcută provocată de bacterii,  care nu trece nici după periajul dinților.
  • Sensibilitate: datorită sensibilizării țesutului gingival poate exista un disconfort la contactul cu alimente sau băuturi calde sau reci.

Toate acestea sunt semne ale unei parodontoze în stadiul inițial.

Dacă ai observat oricare dintre aceste simptome te așteptăm la clinica Smileway din Timișoara!

Tratament pentru un început de parodontoză

 Pentru a trata parodontoza trebuie urmați mai mulți pași:

1. Menținerea igienei orale

Pentru a-ți menține dinții sănătoși și a te asigura că tratamentul este eficient este nevoie de:

  • Periaj de două ori pe zi cu o periuță blândă și pastă de dinți cu fluor
  • Utilizarea aței dentare pentru a elimina resturile alimentare care nu sunt eliminate prin periaj
  • Folosirea apei de gură cu efect antibacterian

2. Proceduri de curățare profesională

Detartrajul și periajul profesional sunt două proceduri stomatologice care curăță în profunzime dinții. În acest fel este eliminat depozitul de tartru acumulat, care nu poate fi îndepărtat acasă prin periaj. Este recomandat ca cele două proceduri să fie făcute la fiecare 6 luni pentru a  îndepărta complet toate reziduurile. 

3. Chiuretaj subgingival

O procedură stomatologică de îndepărtare a pungilor gingivale este chiuretajul subgingival. În acest fel se îndepărtează tartrul și țesuturile inflamate subgingival, dacă acestea s-au format prin dispozitive ultrasonice sau manual.

4. Terapie cu antibiotice

În unele cazuri medicul poate recomanda terapia locală sau sistemică cu antibiotice. Acesta poate fi administrat local pe zonele infectate sub formă de gel sau sub formă orală. 

Un studiu din Journal of Periodontal Research arată faptul că dacă sunt administrate antibiotice și se curăță în profunzime dinții cu ajutorul procedurilor de curățare profesională,  șansele de vindecare în stadiile incipiente sunt mai ridicate.

5. Ce poți face pentru a grăbi vindecarea

  • Renunțare la fumat: va ameliora circulația sangvină
  • Diabet ținut sub control: va reduce infecția și inflamația gingiilor
  • Menținerea unui stil de viață sănătos: un sistem imunitar va grăbi procesul de vindecare a bolii.

Costurile tratamentului

Costurile tratamentului variază în funcție de gravitatea cazului. Acestea depind și de clinica la care sunt efectuate procedurile și pot varia astfel:

  • Igienizarea profesională: detartrajul și periajul profesional costă de la 200 de lei pe ședință
  • Chiuretaj subgingival: în funcție de medicul care execută tratamentul și de gravitatea bolii, prețul poate porni de la 300 de lei pentru un singur cadran
  • Administrarea antibioticelor: dacă este nevoie de aplicarea de antibiotice, costul acestora ar este de 100-200 de lei pe ședință
  • Consultația și punerea diagnosticului pot aduce costuri suplimentare, începând de la 100 de lei

Află aici tarifele exacte pentru serviciile clinicii stomatologice Smileway din Timișoara.

început de parodontoză

Care pot fi consecințele dacă boala nu este tratată în stadiul incipient

Dacă boala nu este tratată în stadiul incipient, poate degenera în afecțiuni mai grave, în special în parodontoză. Iată ce se poate întâmpla:

  • Formarea unor pungi parodontale: în aceste pungi parodontale se acumulează bacterii care afectează gingiile și osul de susținere al danturii
  • Slăbirea dinților: dacă boala nu este tratată, osul alveolar este afectat și astfel dinții își pierd din stabilitate
  • Retracția gingivală: datorită afectării gingiilor o retracție gingivală va crea un aspect neplăcut și va sensibiliza și mai mult dinții
  • Inflamații: Boala parodontală va provoca durere, abcese dentare și alte complicații
  • Extracția dentară: dacă parodontoza este complet neglijată va fi nevoie de extragerea dinților sau chiar aceștia vor începe să cadă datorită osului alveolar sensibilizat

Știai că...?

1. Durerea este inexistentă în faza incipientă: un simptom clar în faza inițială a bolii este sângerarea gingivală, și nu durerea.

2. Parodontoza este mai răspândită decât îți imaginezi: conform studiilor, 80% din adulți suferă de forme mai ușoare sau mai grave ale bolii parodontale.

3. Sănătatea gingiilor indică sănătatea dentară: în cadrul unui consult un medic stomatolog poate depista diferite afecțiuni doar analizând starea gingiilor.

4. Femeile însărcinate sunt mai predispuse la afecțiuni: datorită fluctuației hormonilor din corp, femeile însărcinate sunt mai predispuse să dezvolte boli dentare.

5. Respirație neplăcută este inevitabilă: bacteriile care produc boala parodontală emit un miros specific, care nu poate fi trecut cu vederea.

De reținut

Chiar dacă un început de parodontoză poate fi îngrijorător, acesta poate fi tratat rapid dacă este depistat la timp. În acest stadiu, boala poate fi depistată, se poate face un plan de tratament iar dacă igiena orală și controalele stomatologice sunt respectate situația se va îmbunătăți semnificativ.

Foarte important este ca semnele inițiale ale unui început de parodontoză precum sângerarea, mirosul neplăcut sau sensibilitatea dentară să fie luate în serios și să fie diagnosticată boala, dacă este cazul.

Anumiți factori externi precum fumatul, un stil de viață neechilibrat sau o igienă dentară precară pot agrava problema.

De aceea este important un stil de viață sănătos și echilibrat și să faci vizite la medicul stomatolog la fiecare 6 luni. 

Nu ai motive de îngrijorare, dacă este depistată la timp, un început de parodontoză va fi mai ușor de tratat.

Ești în căutarea unui medic stomatolog în Timișoara?

Te așteptăm la clinica Smileway!

Referințe (2 studii citate în text)

  1. Journal of Clinical Periodontology – Study on risk factors
  2. Journal of Periodontal Research – Research on antibiotic therapy in early periodontitis

5 studii internaționale (titlul și link)

  1. “Evidence that periodontal treatment improves diabetes outcomes: a systematic review and meta-analysis”
    Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23627326/
  2. “The effect of systematic plaque control on bone regeneration in infrabony pockets”
    Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1060407/
  3. “Periodontal diseases”
    Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16298220/
  4. “Periodontitis: facts, fallacies and the future”
    Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28000316/
  5. “Consensus statements and clinical recommendations for prevention and management of biologic and technical implant complications”
    Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24660193/

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

IA LEGĂTURA CU NOI

Contactează-ne

Program

Luni, marți, joi: 12-20
Miercuri, vineri: 9-17

PROGRAMEAZĂ-TE

Trimite un mesaj