Parodontoza și factorii genetici: tot ce trebuie să știi despre acest subiect

Parodontoza este o boală care afectează sănătatea orală și se manifestă prin sângerări gingivale, infecții și dureri gingivale. Această boală afectează gingiile, țesutul de susținere al dinților și osul alveolar. 

Dacă nu este tratată parodontoza poate duce chiar la pierderea dinților.

Parodontoza este cauzată în principal de acumularea de bacterii în zona gingivală. Totuși, există și alți factori care influențează avansarea acestei boli. Printre acestea, cele mai importante sunt igiena orală neadecvată, fumatul și inclusiv moștenirea genetică.

Mai departe vom explica care este legătura dintre parodontoza și factorii genetici.

De ce moștenirea genetică îți poate influența sănătatea

Boala parodontală este cauzată în principiu de acumularea de bacterii în cavitatea bucală. Acestea se acumulează la baza gingiilor, formează infecții și distrug țesuturile care susțin și stabilizează dinții.

Totuși, în urma studiilor s-a observat că unii oameni sunt mai afectați de aceleași bacterii decât alții iar boala este mai severă.

Explicația este că factorii genetici joacă un rol important în această situație.

Cei care au efectuat studiile au descoperit că anumite gene responsabile pentru unele molecule prezente în anumite organisme modifică modul în care corpul răspunde la această boală. În funcție de acestea corpul va reacționa mai sever sau mai blând la prezența bacteriilor.

Polimorfisme genetice și cât de gravă este boala

„Polimorfismele” sunt diferențe mici din structura ADN-ului care dictează modul în care corpul nostru răspunde la anumite boli.

Mai mulți cercetători au demonstrat că unele polimorfisme sunt legate de dezvoltarea mai rapidă a parodontozei la anumiți pacienți: 

  • Interleukina-1 (IL-1): aceasta este una dintre polimorfisme care agravează boala iar pacienții care au această variantă se confruntă cu simptome mai severe precum afectarea mai rapidă a osului alveolar și inflamații mai dure și mai dureroase.
  • MMP (matrix metalloproteinaze): aceste enzime vor descompune țesutul conjunctiv și vo afecta sănătatea osului alveolar.

Moștenirea genetică din familie

Multe afecțiuni medicale sunt moștenite pe cale ereditară. Acest lucru înseamnă că, dacă un părinte sau alt membru al familiei a suferit de o afecțiune, există probabilitatea ca și alți membri ai familiei să dezvolte aceeași boală.

Acest lucru este valabil și în cazul parodontozei și este destul de răspândit ca cei careau în familie părinți sau bunici care au suferit de parodontoză să se confrunte cu aceeași problemă.

Un studiu efectuat pe gemeni identici a arătat faptul că deși aceștia aveau stiluri de viață diferite, boala parodontală se manifesta la fel.

Concluzia este că parodontoza și factorii genetici au legătură:

  • Există mai mari șanse de parodontoză dacă aceasta se moștenește
  • Boala va avansa mai rapid dacă există această genă în organism

De aceea, două persoane cu același stil de viață pot dezvolta forme mai blânde sau mai severe ale parodontozei, dacă factorul genetic este implicat.

Sistemul imunitar, parodontoza și factorii genetici

Cum funcționează sistemul imunitar, parodontoza și factorii genetici și care este legătura dintre acestea?

Organismul declanșează anumite reacții în funcție de mai mulți factori. Această „decizie” de a declanșa anumite reacții în corp provine de la genele care influențează sistemul imun. Există și gene care reglează echilibrul dintre celulele care formează os (osteoblaste) și cele care îl distrug (osteoclaste). Când acest echilibru este înclinat către distrugere șansele ca boala să avanseze mai repede și osul alveolar să fie mai grav afectat sunt mai ridicate.

parodontoza și factorii genetici

Ce spun studiile despre legătura dintre parodontoză și factorii genetici

S-au făcut mai multe studii pentru a se descoperi dacă există vreo legătură între parodontoză și factorii genetici. O serie de studii demonstrează că dacă rudele de la care poți moșteni trăsături au sau a avut o formă severă de parodontoză există foarte mari șanse ca și tu să dezvolți o formă mai gravă.

Un studiu publicat în Journal of Clinical Periodontology a ajuns la concluzia că deși o serie de adulți își îngrijeau dinții constant, tot au suferit de boala parodontală, la fel ca și părinții acestora.

Analizele mai profunde au demonstrat că mai multe variante de gene pot provoca aceste rezultate iar afecțiunea poate fi datorată unei combinații de gene, nu doar uneia singure.

Epigenetica și rolul acesteia în dezvoltarea bolii parodontale

Epigenetica nu afectează codul genetic și este responsabil de reglarea genelor, determinând dacă o genă este „pornită” sau „oprită”.

Epigenetica influențează dezvoltarea parodontozei în anumite cazuri:

  • Chiar dacă pacientul are predispoziția genetică să dezvolte parodontoza, aceasta se poate manifesta mai slab dacă factorii din mediu care ar putea declanșa expresia genelor „pro-inflamatorii” sunt ținuți sub control.
  • Chiar dacă un pacient nu are predispoziția genetică de a dezvolta boala parodontală, datorită epigeneticii se poate ca boala parodontală să se manifeste foarte agresiv dacă unii factori precum fumatul declanșează anumite gene.

În concluzie, în ce privește parodontoza și factorii genetici, aceștiasunt mai puțini importanți dacă se ia în calcul epigenetica, adică factorii de mediu și stilul de viață activează anumite gene care pot declanșa boala.

Testele genetice și parodontoza

Dacă ai cunoștința că familia ta are un istoric de parodontoză semnificativ, există testări genetice care să ateste dacă acest factor este prezent.

Tot mai mulți specialiști recomandă aceste testări în cazuri speciale, dacă se cunoaște un istoric de parodontoză în familie:

  • Pentru a se identifica exact polimorfismele care cauzează dezvoltarea bolii parodontale
  • Pentru a stabili frecvența controalelor stomatologice și planul de tratament în funcție de influența factorului genetic

Aceste testări genetice se pot efectua și interpreta doar de către specialiști. Astfel, nu vor exista erori de interpretare iar medicul va stabili exact dacă factorul de influență genetic este prezent și ce măsuri se pot lua în această situație.

De ce este importantă legătura dintre parodontoză și factorii genetici?

Faptul că știi dacă ai o înclinație genetică are mai multe beneficii. Printre cele mai importante se numără:

  • Deciziile vor fi mai informate: faptul că știi că ai o predispoziție gentică pentru boala parodontală te va ajuta să știi cât de des trebuie să faci vizite medicului stomatolog, care este cauza bolii și să adopți un stil de viață mai sănătos pentru a ține sub control afecțiunea.
  • Diagnosticul este mai rapid: dacă știi de existența moștenirii genetice vei observa din timp care sunt semnele afecțiunii și se va putea interveni în stadiile incipiente
  • Va fi de folos pentru ceilalți membrii ai familiei: dacă afli că boala parodontală este cauzată de factori genetici va fi de ajutor și celorlalți membrii ai familiei să depisteze boala și să meargă la un consult stomatologic.

Este foarte important să știi care este cauza bolii parodontale dar în același timp să nu te temi că parodontoza și  factorii genetici vor afecta obligatoriu sănătatea ta orală. Chiar dacă factorii genetici sunt importanți, poți experimenta o formă mai blândă a bolii cu ajutorul unei igiene orale corecte și a unui stil de viață sănătos.

Ce spun noile studii și ce este de făcut în viitor

Pentru că este un subiect de interes pe viitor se vor mai studia în domeniul geneticii:

  • CRISPR și terapia genică: studii pentru a putea modifica anumite gene nocive care influențează negativ sănătatea orală
  • Studiile funcționale: aceste studii cercetează felul în care un polimorfism influențează comportamentul celulelor din gingie și os.
  • Legătura dintre factorii de mediu parodontoza și factorii genetici: Studii care cercetează probabilitatea de a contacta boala ținând cont de mai mulți factori precum genetica, stilul de viață, nivelul de stres.

Toate aceste noi studii contribuie la înțelegerea legăturii dintre parodontoza și factorii genetici. Astfel vom avea parte de tratamente mai bune, personalizate și vom înțelege mai bine ce declanșează boala parodontală.

Important de reținut

Există o legătură semnificativă între parodontoză și factorii genetici.

Mai multe cercetări recente au concluzionat că anumite diferențe în ADN-ul oamenilor pot crește predispoziția de a dezvolta boala parodontală iar răspunsul la bacteriile acumulate în cavitatea bucală poate fi diferit în funcție de acești factori genetici.

Totuși, chiar dacă în familie există cazuri de parodontoză nu înseamnă că toți membrii familiei se vor confrunta cu această problemă. Este indicat să mergi la un consult stomatologic dacă acest factor este prezent în rândul mai multor membrii ai familiei.

Te așteptăm la clinica Smileway din Timișoara pentru a analiza starea sănătății dentare și a-ți oferi un tratament personalizat.

De reținut este că moștenirea genetică nu dictează ce se întâmplă în organismul nostru, doar crește predispoziția pentru anumite afecțiuni. Partea bună este că dacă problema este ținută sub control de la început, menținem un stil de viață sănătos și igiena orală este întreținută, șansele de parodontoză gravă scad semnificativ.

Ești în căutarea unui medic stomatolog cu experiență?

Te așteptăm la clinica Smileway din Timișoara!

Referințe (2 studii citate în text)

  1. Journal of Periodontal Research – MMP-8 polymorphisms and rapid periodontal breakdown
  2. Journal of Clinical Periodontology – Familial aggregation and risk in periodontal disease

5 studii internaționale (titlul și link)

  1. “Evidence that periodontal treatment improves diabetes outcomes: a systematic review and meta-analysis”
    Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23627326/
  2. “The effect of systematic plaque control on bone regeneration in infrabony pockets”
    Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1060407/
  3. “Periodontal diseases”
    Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16298220/
  4. “Periodontitis: facts, fallacies and the future”
    Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28000316/
  5. “Consensus statements and clinical recommendations for prevention and management of biologic and technical implant complications”
    Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24660193/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

IA LEGĂTURA CU NOI

Contactează-ne

Program

Luni, marți, joi: 12-20
Miercuri, vineri: 9-17

PROGRAMEAZĂ-TE

Trimite un mesaj