Tratament chirurgical parodontoză: ce trebuie să știi despre această procedură
Parodontoza, numită și boala parodontală este o afecțiune la nivelul cavității bucale care distruge mai multe structuri importante: gingiile, osul alveolar și ligamentele parodontale. Toate aceste structuri sunt importante deoarece stau la baza susținerii și stabilității dinților. Dacă acestea sunt distruse riscul de pierdere a dinților crește semnificativ.
O opțiune pentru a elimina această afecțiune este un tratament chirurgical parodontoză. Acest tratament este recomandat în stadii avansate ale bolii, când gingia a fost deja afectată. Există și alte variante de tratament precum curățarea profesională, detartraj și chiuretaj subgingival utilizate în stadiile incipiente ale bolii. Totuși, dacă țesuturile sunt afectate este recomandat acest tratament chirurgical parodontoză. În caz contrar, infecția și distrugerea osoasă vor afecta ireversibil zona.
Află mai multe despre tratament chirurgical parodontoză urmărind articolul de mai jos. Vei afla ce implică această procedură, care sunt avantajele și dezavantajele și care este poziția specialiștilor în domeniu.
Astfel, la final, vei putea decide dacă acest tratament este potrivit pentru afecțiunea de care suferi sau vei decide să ceri sfatul unui medic stomatolog.
În ce situații ai nevoie de tratament chirurgical parodontoză?
Tratamentul chirurgical nu este obligatoriu pentru vindecarea bolii parodontale.
Deoarece aceasta avansează destul de lent, tratamentele din stadiile incipiente precum detartrajul sau periajul profesional vor rezolva problema și nu se va ajunge la tratament chirurgical parodontoză.
Un tratament chirurgical parodontoză este implicat dacă igiena orală este precară, acumularea de bacterii nu este eliminată iar osul alveolar și țesutul gingival este grav afectat.
Mai exact, se intervine cu tratament chirurgical parodontoză dacă pungile parodontale depășesc 5-6 mm în adâncime iar în urma unui control stomatologic s-a constat o afectare profundă a osului alveolar. În aceste situații avansate procedurile de tratament nechirurgicale nu vor mai fii foarte eficiente.
Există câteva situații concrete în care se recomandă un tratament chirurgical parodontoză:
- Existența pungilor parodontale adânci care nu pot fi eliminate cu ajutorul chiuretajului subgingival clasic
- Afectarea osului alveolar în profunzime care nu mai poate fi tratat prin igienizarea clasică
- Retragerea incontrolabilă a gingiei, care dezvăluie rădăcina dintelui și afectează igienizarea.
- Abcesul dentar grav, asociat cu infecții cronice și nu se vindecă în urma multiplelor tratamente.
- Lipsa de alternative: dacă nici o altă metodă de tratament nu a avut succes se va trece la tratament chirurgical parodontoză
Dacă te confrunți cu astfel de probleme stomatologice, te așteptăm la un consult stomatologic la Clinica Smileway din Timișoara pentru a depista stadiul la care a ajuns boala și care sunt opțiunile de tratament.
Opțiuni de tratament chirurgical parodontoză
Există mai multe opțiuni pentru tratament chirurgical parodontoză printre care cele mai populare:
1. Chirurgia cu lambou (Flap Surgery)
Această procedură presupune crearea unui lambou, adică intervenirea printr-o incizie chirurgicală la nivelul gingiei pentru a permite accesul la baza gingiei și la osul afectat. Cu ajutorul acestei incizii se va reuși:
- Îndepărtarea tartrului și a țesutului gingival care este inflamat
- Remodelarea osului alveolar dacă acesta a fost grav afectat
- Reatașarea gingiei în cazul unei retracții gingivale grave pentru a arăta din nou sănătos
Toate aceste proceduri vor îmbunătăți aspectul gingiilor, vor elimina infecția iar gingia va fi repoziționată și suturată.
După acest tratament chirurgical parodontoză vindecarea va dura între 1-3 săptămâni în funcție de gravitatea cazului.
2. Regenerarea tisulară ghidată (Guided Tissue Regeneration – GTR)
Această procedură se efectuează în cazul pierderilor majore a osului alveolar. Procedura chirurgicală presupune plasarea unor membrane speciale între gingie și os, cu scopul de a izola zona și de a favoriza reconstrucția ligamentului parodontal și a osului. Dacă este cazul, se pot aplica grefe osoase sau factori de regenerare naturală a zonei afectate.
Un studiu publicat în Journal of Periodontology arată faptul că această procedură de regenerare tisulară ghidată va oferi o mai mare stabilitate dinților și va scădea riscul pierderii acestora.
3. Grefele gingivale
În unele cazuri, parodontoza este asociată și cu retracție gingivală care expune rădăcina dinților. Procedura de aplicare a grefelor gingivale presupune recoltarea de țesut din altă zonă a cavității bucale și aplicarea acestuia în zona afectată. Această procedură se face doar de către medici specializați și va oferi un aspect plăcut și sănătos gingiilor.
4. Reconturarea osoasă (Osseous Surgery)
Această procedură presupune remodelarea osului afectat de parodontoză și eliminarea părților care acumulează placa bacteriană în exces. Astfel se reduce riscul de formare a pungilor parodontale iar gingia este mai sănătoasă.

Avantaje și dezavantaje tratament chirurgical parodontoză
Avantaje
- Acces la zone greu accesibile pentru tratament sau care nu se pot accesa prin metode nechirurgicale
- Rezultate sigure: se vor elimina complet pungile parodontale și se va reface stabilitatea dinților
- Aspect îmbunătățit datorită tratării afecțiunii și a retracției gingivale
Dezavantaje
- Costurile pot fi ridicate deoarece operațiile sunt destul de complexe
- Procedura poate fi inconfortabil și are nevoie de vindecare, în funcție de tipul de procedură și gravitatea acesteia
- Pot exista complicații în urma operației precum sângerări, infecții sau reacții adverse
- Stilul de viață și igiena orală trebuie să fie mai stricte după operație pentru a se păstra rezultatele.
Etape tratament chirurgical parodontoză
1. Consultație stomatologică: în această etapă se va analiza situația iar medicul va pune un diagnostic
2. Pregătirea preoperatorie: se vor face proceduri de detartraj și chiuretaj subgingival pentru a ajuta la reducerea inflamației iar medicul poate prescrie și antibiotice
3. Procedura propriu-zisă care va fi făcută sub anestezie
4. Îngrijirea postoperatorie: pacientul va primi indicații despre îngrijirea zonei și poate primi medicamente antiinflamatorii
5. Controale periodice pentru a monitoriza evoluția și a interveni dacă este cazul
Costul procedurii și factorii care îl pot influența
Există mai mulți factori care influențează costul unui tratament chirurgical parodontoză:
- Complexitatea procedurii și gravitatea cazului
- Numărul de dinți afectați și cât de extinsă este boala
- Tehnologiile, aparatura și materialele folosite în intervenție
- Experiența medicului care efectuează intervenția
Orientativ, o intervenție chirurgicală cu lambou pentru un singur cadran costă între 800-1200 de lei. Acest tarif poate crește în funcție de factorii menționați mai sus dar și de clinica la care se efectuează procedura.
Dacă vrei să afli exact costurile pentru o astfel de procedură te așteptăm la clinica Smileway din Timișoara. Îți vom oferi în prealabil planul de tratament și toate costurile implicate, pentru a știi exact la ce să te aștepți în cazul unei intervenții.
Ce recomandă medicul după operație
- Igiena orală strictă pentru a proteja zona și a evita infectări ulterioare
- Evitarea alimentelor dure sau lipicioase tot pentru a proteja zona operată timp de cel puțin 1-2 săptămâni
- Renunțarea la fumat pentru a evita infectarea și încetinirea vindecării
- Controale regulate pentru a analiza evoluția bolii. Se recomandă controale la 7-10 zile după operație și apoi la fiecare 3-6 luni
În urma unui studiu efectuat de Clinical Oral Investigations, dacă recomandările postoperatorii sunt respectate, șansele de vindecare sunt foarte ridicate iar șansele de recidivar sunt foarte scăzute.
Pregătirea pentru tratament chirurgical parodontoză
- Discută cu medicul întreaga situație, pune întrebări în legătură cu procedura și ce presupune aceasta, care sunt riscurile și rezultatele ulterioare
- Analizele suplimentare pot fi solicitate din partea medicului de familie, în special dacă există boli cronice
- Ia în calcul perioada de recuperare de cel puțin 1-2 zile după operație
- Urmează cu strictețe indicațiile medicului pentru a evita complicațiile și a avea cele mai bune rezultate în urma operației
Important de reținut
Un tratament chirurgical parodontoza presupune intervenirea cu instrumente chirurgicale pentru a elimina parodontoza dacă tratamentele nonchirurgicale precum detartrajul sau curățarea profesională nu au dat rezultatele așteptate. Această procedură se efectuează de obicei când boala parodontală este deja avansată iar gingia și osul alveolar au fost grav afectate.
Toate aceste proceduri chirurgicale prezentate readuc stabilitate dinților și vindecare țesutului gingival.
Improtant de reținut este că toate aceste proceduri depind de doi factori importanți: cunoștințele medicului care efectuează procedura și dorința pacientului de a respecta indicațiile medicului pentru a grăbi vindecarea.
Dacă regulile igienei orale nu sunt respectate rezultatele operației vor fi anulate și există chiar posibilitatea de recidivă.
În urma unei intervenții chirurgicale de acest fel sunt importante controalele periodice și urmarea îndrumărilor medicului.
Ești în căutarea unui medic stomatolog în Timișoara?
Referințe (2 studii citate în text)
- Journal of Periodontology – Studiu privind regenerarea tisulară ghidată
- Clinical Oral Investigations – Eficiența îngrijirii postoperatorii în chirurgie parodontală
5 studii internaționale (titlul și link)
- “Evidence that periodontal treatment improves diabetes outcomes: a systematic review and meta-analysis”
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23627326/ - “The effect of systematic plaque control on bone regeneration in infrabony pockets”
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1060407/ - “Periodontal diseases”
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16298220/ - “Periodontitis: facts, fallacies and the future”
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28000316/ - “Consensus statements and clinical recommendations for prevention and management of biologic and technical implant complications”
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24660193/