Tot ce trebuie să știi despre un tratament nechirurgical parodontoză
Ce este parodontoza și cum se manifestă?
Parodontoza este o boală care afectează elementele de susținere a dinților precum gingia, osul alveolar și ligamentul parodontal.
Parodontoza creează probleme deoarece afectarea acestor elemente slăbește rezistența dinților și îi destabilizează. În plus, dacă aceasta nu este tratată poate duce chiar la pierderea dinților.
Există diferite soluții pentru această boală, de la proceduri stomatologice, până la tratamente chirurgicale și nechirurgicale.
În unele cazuri, tratamentele nechirurgicale sunt cele mai rapide și pot rezolva problema fără ajutorul chirurgiei.
În acest articol vom analiza pe larg ce presupune un tratament nechirurgical parodontoză pentru a înțelege mai bine ce presupune acest proces.
Ce este un tratament nechirurgical parodontoză?
Un tratament nechirurgical parodontoză presupune tratarea acestei afecțiuni prin proceduri de igienizare și și decontaminare a suprafeței dinților și a gingiilor fără a se interveni chirurgical. Aceste proceduri vor îndepărta placa bacteriană și tartrul care cauzează parodontoza.
Ca rezultat, avansarea parodontozei va fi încetinită sau chiar eliminată și va ajuta la eliminarea pericolului ca țesutul gingival să fie afectat în profunzime datorită acumulării de bacterii și tartru.
Un tratament nechirurgical parodontoză va reduce inflamația gingivală deranjantă și va contribui la regenerarea țesutului gingival și a riscului de recidivare.
Foarte important este ca în urma unui tratament nechirurgical parodontozăă să se respecte igiena orală recomandată pentru a se evita intervenții ulterioare sau chiar intervențiile chirurgicale.
Beneficii tratament parodontoză
1.Non-invaziv
Un tratament nechirurgical parodontoză nu va implica incizii sau suturi. Astfel nu va fi nevoie de timp de recuperare iar rutina obișnuită va putea fi reluată imediat.
2. Costuri mai mici
Costurile pentru un tratament nechirurgical parodontoză este mai redus decât o intervenție chirurgicală pentru că presupune mai puține proceduri și mai puțin complicate.
3. Recuperare rapidă
În cazul intervențiilor chirurgicale recuperarea poate fi dureroasă și are nevoie de controale ulterioare. În cazul intervențiilor nechirurgicale nu este nevoie de recuperare.
4. Stabilizarea țesuturilor
Cu ajutorul acestui tip de intervenții se încearcă prevenirea afectării țesutului gingival și a osului alveolar pentru a salva cât se poate starea acestora.
Riscuri și limitări
1. Eficiență mai scăzută
Un tratament nechirurgical este foarte eficient dacă boala nu este foarte avansată. În caz contrar, va fi nevoie de o intervenție chirurgicală care să elimine infecția și țesuturile afectate.
2. Are nevoie de întreținere
O altă limitare a acestui tip de tratament este necesitatea întreținerii. Dacă igiena orală și indicațiile medicului nu sunt respectate, va fi nevoie de o nouă intervenție.
3. Risc de sensibilitate dentară
În urma detartrajului și a altor proceduri nechirurgicale rădăcinile dinților pot fi expuse temporar, ducând la sensibilitate dentară. Totuși, această problemă este ușor rezolvată cu ajutorul unei paste de dinți și a tratamentului.
Pașii unui tratament nechirurgical parodontoză
1. Control inițial
Pentru a se putea pune un diagnostic de parodontoză este nevoie ca un medic stomatolog să efectueze un consult inițial. Dacă se constată că această boală este prezentă, se va măsura adâncimea pungilor parodontale, cât de grav a fost afectat osul alveolar și dacă dinții au fost destabilizați.
Dacă medicul consideră că este necesar, se vor efectua analize suplimentare de sânge, în special dacă există și alte boli care pot influența dezvoltarea parodontozei. Cu ajutorul acestei analize complete medicul va decide dacă un tratament nechirurgical parodontoză este potrivit sau este nevoie de o intervenție chirurgicală.
2. Detartraj supragingival și subgingival
Detartrajul este esențial în tratamentul nechirurgical. Această procedură presupune îndepărtarea tartrului din zona gingiilor.
În fazele inițiale, tartrul se regăsește doar pe suprafața dinților. Totuși, dacă acesta nu este îndepărtat poate ajunge în zona subgingivală, de unde va fi îndepărtat cu instrumente speciale. Procedura este esențială pentru reducerea inflamației și scăderea riscului de afectare mai profundă a țesuturilor. Dacă medicul consideră că este necesar, se pot face irigații cu substanțe antiseptice pentru a elimina acumularea de bacterii. Cu ajutorul acesteia se va reduce inflamația și se va grăbi procesul de vindecare al gingiilor, dacă acestea au fost afectate.
3. Proceduri de chiuretaj subgingival și planare radiculară
După ce tartrul este îndepărtat, în unele cazuri, este nevoie de chiuretaj subgingival, care presupune îndepărtarea țesuturilor inflamate.
În plus, se va efectua și planarea radiculară, care presupune netezirea suprafeței rădăcinilor pentru a forma o suprafață de care bacteriile se vor atașa mai greu în viitor. Cu ajutorul acestei planări radiculare țesutul gingival se va atașa mai ușor de suprafața dentară pentru a reduce și adâncimea pungilor gingivale care susțin infecția.
Un studiu publicat în Journal of Clinical Periodontology confirmă faptul că chiuretajul subgingival și planarea radiculară reduc inflamația și pungile gingivale în stadiile incipiente și moderate ale bolii parodontale.
4. Decontaminarea pungilor parodontale
În unele cazuri, dacă medicul consideră, se poate folosi laserul dentar pentru a decontamina pungile parodontale. Cu ajutorul acestuia se vor elimina bacteriile și țesuturile inflamate. Mai există și opțiunea de a se aplica geluri antiseptice local pentru a reduce acumularea de bacterii din pungile gingivale.
5. Ținerea sub observație
La finalul tuturor acestor tratamente medicul va ține sub observație pacientul o perioadă, dacă consideră că este cazul. Se va analiza adâncimea pungilor gingivale la un interval stabilit de medic, în funcție de gravitatea cazului și se va verifica starea generală a gingiilor pentru a afla dacă tratamentul evoluează conform planului.
Dacă tratamentul a decurs conform planului și pacientul răspunde bine la procedurile efectuate se va crea un plan de întreținere la fiecare 3-6 luni.

Recomandările medicului
1. Menține igiena orală
În urma acestor proceduri nechirurgicale este important să se mențină o igienă orală strictă care să conțină periajul dinților de 2 ori pe zi și folosirea aței dentare pentru a preveni acumularea bacteriilor și formarea tartrului.
2. Alimentație echilibrată
Pentru a evita acumularea bacteriilor și formarea tartrului este important să se evite excesul de zahăr și alimente lipicioase.
3. Limitarea fumatului
Fumatul nu afectează doar organele interioare dar și încetinește procesul de vindecare a țesuturilor gingivale. În plus, fumatul agravează inflamație și oprește fluxul de sânge.
4. Ținerea sub observație
După orice intervenție este important ca medicul să țină în continuare sub observație situația pentru a evita recidivarea și a analiza dacă tratamentul acționează conform planului.
Te așteptăm la Clinica Smileway pentru un tratament nechirurgical parodontoză personalizat și pentru a primi indicații exacte despre pașii de urmat după o intervenție nechirurgicală.
Cât costă tratamentul?
Costurile unui tratament nechirurgical parodontoză depinde de mai mulți factori, printre care cei mai importanți:
- Cât de grav este cazul: dacă pungile gingivale sunt adânci, dacă gingia este inflamată și câți dinți au fost afectați
- Tehnologii utilizate: în funcție de dotările cabinetului stomatologic și de tehnologia folosită pentru intervenția specifică prețul poate varia
- Clinica și experiența medicului care efectuează intervenția sunt un alt factor important
- Proceduri suplimentare: o radiografie, analizele și testele suplimentare pot crește prețul intervenției
Un tratament nechirurgical parodontoză complet conține mai multe proceduri: detartraj, chiuretaj, planare radiculară, decontaminare. Dacă boala nu este foarte avansată, un tratament complet va cost între 800-1000 lei. Totuși, dacă boala a afectat țesuturile în profunzime, costurile pot ajunge până la 2000-2500 de lei.
Aceste tarife sunt orientative. O estimare corectă poate fi făcută doar de către medicul care va efectua intervenția, în urma unui consult stomatologic.
Avantajele unui tratament nechirurgical parodontoză față de un tratament chirurgical
Există câteva situații în care un tratament nechirurgical este mai indicat decât unul chirurgical.
Printre avantajele cele mai importante ale tratamentului nechirurgical se numără faptul că acesta are mai puține contraindicații și este mai puțin inconfortabil în urma operației față de o intervenție chirurgicală.
Un alt avantaj este faptul că tipul acesta de proceduri costă mai puțin iar recuperarea poate fi chiar imediată.
Sunt totuși situații în care simpla intervenție prin proceduri nechirurgicală nu este eficientă pentru a elimina infecția complet și a stabiliza țesuturile afectate și osul alveolar.
Reacții adverse și complicații
- Sensibilitate dentară: deoarece rădăcina dentară este expusă, pot exista reacții la contactul cu alimente reci sau calde
- Sângerare gingivală ușoară: aceasta se datorează intervenției și se va ameliora după câteva zile
- Inflamație ușoară: și aceasta se datorează intervenției și se va ameliora în câteva zile
Ce spun specialiștii în domeniu
Mai multe studii au analizat eficiența procedurilor nechirurgicale în cazul parodontozei.
Un studiu publicat în Journal of Periodontal Research confirmă faptul că pacienții care au suferit de parodontoză moderată și au avut o intervenție nechirurgicală au acum rezultate bune, inflamația a fost diminuată iar pierderea osoasă a fost oprită.
În plus, alte studii arată că dacă tartrul subgingival și bacteriile sunt eliminate riscul de reapariție al bolii este foarte scăzut.
De ce este importantă echipa medicală și ținerea sub observație?
Este foarte important medicul care efectuează intervenția. În timpul acesteia există 2 responsabili, cu atribuții diferite:
- Medicul stomatolog generalist care se ocupă de starea generală și de diferite controale
- Parodontologul: care se ocupă de situația specifică a bolii parodontale. El se va ocupa de toate procedurile nechirurgicale în cazul parodontozei.
La finalul procedurilor pacienții vor primi asistență până la vindecarea completă.
Ești în căutarea unui cabinet stomatologic în Timișoara?
Referințe (2 studii citate în text)
- Journal of Clinical Periodontology – Study on subgingival debridement
- Journal of Periodontal Research – Research on moderate periodontitis
5 studii internaționale (titlul și link)
- “Evidence that periodontal treatment improves diabetes outcomes: a systematic review and meta-analysis”
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23627326/ - “The effect of systematic plaque control on bone regeneration in infrabony pockets”
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1060407/ - “Periodontal diseases”
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16298220/ - “Periodontitis: facts, fallacies and the future”
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28000316/ - “Consensus statements and clinical recommendations for prevention and management of biologic and technical implant complications”
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24660193/
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.