Ce soluții există pentru a trata parodontoza avansată?

Parodontoza avansată este o problemă frecvent întâlnită dar care poate fi totuși tratată. Care sunt totuși soluțiile dacă boala deja a afectat mai multe țesuturi? Se mai poate vindeca?

Mai întâi, ce este parodontoza?

Parodontoza este o boală care provoacă inflamație la nivelul gingiilor și afectează țesuturile care susțin dinții: gingiile, osul alveolar și ligamentele parodontale.

De obicei, parodontoza poate fi tratată dacă este depistată în stadiile inițiale. Dacă aceasta avansează tratamentul poate fi mai complicat și necesită mai multă atenție.

Așadar, în acest articol vom discuta despre soluțiile existente pentru a trata parodontoza avansată și ce putem face pentru a evita ca boala să se agraveze.

Care sunt cauzele parodontozei și de ce avansează boala?

Parodontoza avansează treptat și se agravează doar dacă nu este tratată la timp. Așadar, situațiile grave apar doar dacă aceasta nu este tratată și este neglijată.

Cauzele principale care declanșează parodontoza sunt igiena orală slabă, predispoziția genetică și fumatul.

Bacteriile acumulate în zona gingiilor formează placa bacteriană și apoi tartrul care, dacă nu este îndepărtat atacă gingiile și celelalte țesuturi. În stadii avansate, parodontoza formează pungi parodontale și poate conduce chiar la pierderea dinților dacă nu este tratată.

Tartrul poate fi îndepărtat doar profesional, la un cabinet stomatologic, prin procedura de detartraj.

Deși este influențată de mai mulți factori, boala parodontală este cauzată în principiu de bacterii acumulate care nu sunt îndepărtate constant prin periaj.

Pe lângă acesta fumatul va afecta sistemul imunitar și va încetini procesul de vindecare oprind circuitul sangvin din zona gingiilor. Stresul cronic va slăbi imunitatea și va agrava inflamația pe când diabetul agravează inflamația și îngreunează vindecarea.

Pentru a afla care este cel mai potrivit tratament pentru parodontoza avansată, trebuie să știm cum identificăm parodontoza și care sunt semnele acesteia.

Cum identificăm parodontoza?

Parodontoza avansată este rezultatul unei evoluții a bolii care nu a fost tratată în stadiile incipiente.

Simptomele inițiale sunt sângerările gingivale în timpul periajului, respirația neplăcută și inflamarea gingiilor.

Aceste simptome apar în faza inițială a bolii. Dacă semnele sunt ignorate, boala va avansa și semnele vor fi mai accentuate și mai evidente: retragerea gingiilor, expunerea rădăcinilor dinților, mărirea spațiilor dintre dinți.

Mai mult, se vor forma pungi parodontale, pline de infecție care acumulează bacterii sub linia gingiei.

Este foarte important ca parodontoza să fie tratată înainte să apară urmări mai grave. În caz contrar, pacientul va resimți dureri, mobilitatea dinților iar în final, dacă nu este tratată, pierderea acestora definitivă.

parodontoza avansata

De ce este important să depistăm din timp parodontoza?

Este foarte important ca parodontoza să fie depistată în fazele inițiale pentru un tratament mai simplu și mai puțin costisitor.

Medicul va efectua un consult amănunțit care va presupune inclusiv măsurarea adâncimii pungilor parodontale și cât de gravă este retracția gingivală.

Un pas în plus pentru a afla exact care este situația și cât de avansată este boala este efectuarea unei radiologii dentare. Cu ajutorul acesteia se va putea vedea în detaliu situația osului alveolar și gradul de afectare al acestuia.

Un studiu publicat în “Journal of Clinical Periodontology” confirmă faptul că diagnosticarea din timp a afecțiunii crește șansele de vindecare mai rapidă și de afectare mai puțin profundă a țesuturilor. În plus, dacă boala este depistată timpuriu costurile pentru tratament vor fi mai scăzute iar timpul de vindecare va fi mai scurt.

De aceea, noi recomandăm un consult stomatologic de rutină, la fiecare 6 luni, pentru a descoperi din timp orice afecțiune dentară.

Soluții de tratare parodontoză avansată

1. Proceduri nechirurgicale și igiena orală strictă

Dacă parodontoza este avansată tratamentul poate fi mai complex și divers, în funcție de stadiul acesteia.

Indiferent de tipul de tratament ales, igiena orală este obligatorie în fiecare situație. Aceasta trebuie să includă cel puțin periaj și folosirea aței dentare și a apei de gură antibacteriene.

Dacă acest pas este bifat, se va trece la proceduri de tratare parodontoză avansată prin proceduri nechirurgicale. Detartrajul și planarea radiculară vor elimina tartrul acumulat și placa bacteriană. Această etapă este esențială pentru a ajuta gingiile să se vindece. Aceste proceduri nechirurgicale sunt suficiente dacă boala nu este foarte avansată. În caz contrar se va merge mai departe, la proceduri chirurgicale.

Află mai multe despre tratamentul nechirurgical în acest articol.

2. Tratamentul chirurgical

Dacă parodontoza este avansată tratamentul nechirurgical nu este suficient și va fi nevoie de intervenție chirurgicală în special dacă este vorba de pierderea țesutului osos.

Tratamentul chirurgical presupune chirurgia cu lambou care implică descoperirea rădăcinilor dentare pentru a îndepărta tartrul și și a reconstrui osul alveolar afectat cu ajutorul grefelor osoase  sau a materialelor de regenerare tisulară ghidată.

În plus, grefele gingivale pot înlocui gingia afectată și pot proteja rădăcinile expuse ale dinților.

În cazul procedurilor chirurgicale se folosește și terapia cu laser pentru a grăbi vindecarea și a opri sângerarea .

Un studiu publicat în “International Journal of Periodontics & Restorative Dentistry” afirmă faptul că dacă îngrijirea postoperatorie pentru parodontoză este adecvată rezultatele pe termen lung sunt foarte posibile.

3. Noi tehnologii

În ultimii ani s-au dezvoltat tehnologii avansate pentru tratarea parodontozei.

Una dintre cele mai cunoscute tehnologii este laserul dentar care îndepărtează țesuturile inflamate dar și sterilizează suprafețele dentare. Această nouă tehnologie este populară deoarece reduce inflamația cauzată de operația chirurgicală, disconfortul și timpul necesar de recuperare în urma intervenției.

Alte tehnologii inovative sunt microscopul dentar și instrumentele ultrasonice. Acestea sunt eficiente deoarece sunt minim invazive, sunt foarte precise și cresc rata de succes a intervenției.

Toate aceste noi tehnologii au ca scop final reducerea acumulării de bacterii și refacerea țesuturilor dentare, pentru o sănătate orală ideală.

La fel de util poate fi și consultul ortodontic care va contribui la îndreptarea dinților, dacă este nevoie. În acest fel un tratament pentru parodontoza avansată este mai eficient și rezultatele se vor vedea pe termen lung.

Află în acest articol mai multe despre tratament cu laser pentru parodontoză avansată.

Ce poți face în plus pentru a trata parodontoză avansată

Pe lângă tratamentul propriu-zis pentru parodontoza avansată există câteva acțiuni pe care trebuie să le iei în calcul dacă te confrunți cu parodontoza și îți dorești ca sănătatea orală să se îmbunătățească.

De exemplu, stilul de viață joacă un rol foarte important în ce privește prevenirea apariției bolii, reușita tratamentului și probabilitatea de recidivare. Așadar, dacă ești fumător, îți recomandăm să limitezi sau să renunți complet la consum deoarece tutunul sporește inflamația și încetinește procesul de vindecare.

Un alt factor relevant în această discuție este stresul, care, dacă este la nivel cronic va scădea starea de sănătate generală și va încetini procesul de vindecare.

În plus, și alimentația joacă un rol important în sănătatea orală.

Dacă alimentația este echilibrată și bogată în vitamine și minerale, procesul de regenerare al țesuturilor este stimulat iar sănătatea generală este îmbunătățită.

Recomandarea oricărui medic, pentru a nu se ajunge la cazuri de parodontoză avansată, complicat de tratat este menținerea obiceiului unui consult stomatologic periodic, la fiecare 6 luni. 

Te așteptăm la Clinica Smileway din Timișoara pentru un plan de tratament personalizat, proceduri chirurgicale și nechirurgicale pentru a trata parodontoza avansată sau pentru o curățare și igienizare de rutină.

De ce este importantă echipa medicală care efectuează intervenția?

În cazul unei intervenții pentru parodontoza avansată echipa medicală este foarte importantă. Aceasta trebuie să fie formată din stomatolog, parodontolog și uneori chiar ortodont sau specialist în chirurgie maxilo-facială. Fiecare dintre aceștia are propriul rol, de la consultul stomatologic, până la conceperea planului de tratament și monitorizarea post-operatorie a pacientului.

Citește aici mai multe despre tratamentul chirurgical al parodontozei.

La clinica Smileway din Timișoara suntem pregătiți cu toate aceste specializări, nu este nevoie de consultație sau analize suplimentare în mai multe cabinete. În acest fel, planul de tratament este conceput unitar, prin sfătuirea medicilor implicați.

Așadar, vei avea parte de un tratament personalizat, avizat și conceput de mai mulți medici specializați pe diferite domenii.

La finalul tratamentului, fiecare pacient va primi îndrumări pentru menținerea sănătății orale și pentru prevenirea recidivării bolii.

Important de reținut

Deși parodontoza avansată poate afecta în profunzime țesuturile, aceasta poate fi tratată și există mai multe soluții eficiente pentru restaurarea completă a zoneșor afectate.

Foarte important este ca parodontoza să fie depistată din timp astfel încât tratamentul să fie mai simplu iar vindecarea mai rapidă. Iar dacă sfaturile medicului sunt urmate, igiena orală este menținută și există un stil alimentar și de viață sănătoase, rezultatele vor fi mai mult decât satisfăcătoare.

Pentru ca tratamentul să aibă rezultatele așteptate, este important ca pacientul să colaboreze cu echipa medicală, să respecte sfaturile acestora în urma operației și să respecte controalele de rutină recomandate de medic.

În acest fel, tratamentul va da roade iar parodontoza severă va fi complet vindecată.

Ești în căutarea unui medic stomatolog în Timișoara?

Te așteptăm la Clinica Smileway!

Studii și resurse 

  1. „Evidence that periodontal treatment improves diabetes outcomes: a systematic review and meta-analysis”
    Link studiul: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23627326/
  2. „The effect of systematic plaque control on bone regeneration in infrabony pockets”
    Link studiul: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1060407/
  3. „Periodontal diseases”
    Link studiul: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16298220/
  4. „Periodontitis: facts, fallacies and the future”
    Link studiul: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28000316/
  5. „Consensus statements and clinical recommendations for prevention and management of biologic and technical implant complications”
    Link studiul: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24660193/

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

IA LEGĂTURA CU NOI

Contactează-ne

Program

Luni, marți, joi: 12-20
Miercuri, vineri: 9-17

PROGRAMEAZĂ-TE

Trimite un mesaj