Tot ce trebuie să știi despre tratament parodontoză cu laser

Parodontoza, cunoscută și ca boala parodontală este o boală care afectează țesuturile de susținere a dinților precum osul alveolar, gingiile și ligamentele parodontale.

Această afecțiune cauzează infecții și chiar pierderea dinților dacă nu este tratată la timp.

În ultimii ani s-au dezvoltat tot mai multe tehnologii avansate pentru tratarea parodontozei, mai puțin invazive și mai eficiente, cu un termen de recuperare mai scurt.

Printre cele mai eficiente și populare soluții este și un tratament parodontoză cu laser.

În acest articol vom acoperi toate informațiile legate de acest tip de tratament, de la modul în care funcționează acest tratament până la avantaje și dezavantaje, care sunt pașii tratamentului și care sunt costurile pentru un tratament parodontoză cu laser complet.

Dacă ești în căutarea unui medic parodontolog în Timișoara, te așteptăm la  clinica Smileway, unde avem aparatură de ultima generație, inclusiv tratament pentru parodontoză cu laser.

Ce este parodontoza și ce presupune un tratament parodontoză laser

Parodontoza este o afecțiune cauzată de acumularea de bacterii în zona gingiilor. Dacă acestea nu sunt eliminate, formează placa bacteriană și tartru, provocând inflamație și pungi parodontale, retracție gingivală și afectarea osului alveolar.

În faza inițială se numește gingivită și nu este atât de gravă iar dacă este tratată imediat ce este depistată, se vor evita complicațiile iar tratamentul va fi destul de simplu. Totuși, dacă aceasta nu este tratată în faza inițială, poate avansa iar țesuturile pot fi mai grav afectate.

Tehnologia de tratament parodontoză cu laser este inovatoare și a fost dezvoltată pentru a oferi o soluție mai puțin invazivă pentru tratament.

Această tehnologie funcționează pe baza unei energii luminoase concentrate care elimină bacteriile din pungile parodontale și țesutul afectat.

În comparație cu celelalte opțiuni de tratament, precum chiuretajul sau alte opțiuni de tratament chirurgicale, laserul accelerează vindecarea și reduce sângerarea, fiind o procedură mai puțin invazivă.

Foarte mulți pacienți aleg acest tip de tratament deoarece este mai puțin dureros, vindecarea este mai rapidă iar rezultatele sunt vizibile pe termen lung.

Cum funcționează un tratament parodontoză cu laser

Tratamentul cu laser funcționează pe baza fasciculului luminos al aparatului care elimină țesuturile infectate cu beneficiul că nu afectează țesuturile sănătoase care înconjoară infecția.

Laserul va ținti exact bacteriile patogene și țesutul inflamat din zona gingiei cu rezultate vizibile:

  • Eliminarea bacteriilor: datorită efectului termic al laserului, bacteriile și toxinele sunt complet eliminate
  • Eliminarea țesuturilor afectate: fasciculul luminos țintește doar zonele afectate, fără a atinge țesuturile sănătoase 
  • Regenerare rapidă: laserul va forma un cheag de sânge stabil, care contribuie la regenerare și vindecare mai rapidă în urma intervenției.
  • Disconfort mai redus: în comparație cu alte tipuri de tratament, laserul provoacă mai puține traumatisme , de aceea și vindecarea este mai rapidă.

Conform unui studiu din Journal of Periodontology confirmă faptul că utilizarea laserului pentru tratarea parodontozei este extrem de eficientă și va reduce pungile gingivale și sângerarea cauzată de afecțiune. În plus, pacienții sunt mai muțumiți de acest tip de intervenție, după ce văd rezultatele.

Pașii unui tratament parodontoză cu laser

1. Consultația inițială

Înainte de orice tratament este nevoie de un consult stomatologic pentru punerea unui diagnostic și pentru a analiza situația. Medicul va analiza atât starea de sănătate cât și istoricul stomatologic al pacientului. Sondarea parodontală și radiografia va oferi mai multe informații despre gradul de afectare a osului alveolar și despre adâncimea pungilor parodontale.

În urma acestei consultații amănunțite medicul va stabili tipul de tratament adecvat situației, fie că este tratament cu laser sau alt tip de tratament.

2. Proceduri de igienizare 

Înainte de orice tratament pentru parodontoză se va face o igienizare profesională care presupune îndepărtarea tartrului acumulat și un periaj profesional. Aceste două proceduri vor îndepărta placa bacteriană acumulată și tartrul din zona gingiilor pentru a descoperi zona afectată care trebuie tratată cu laserul. În acest fel și fasciculul laserului va ajunge mai ușor în zona pungilor parodontale.

3. Tratamentul cu laser

Un tratament parodontoză cu laser presupune pătrunderea fasciculului de lumină a laserului printr-o sondă care este introdusă în punga parodontală. Cu ajutorul acestuia se îndepărtează atât bacteriile cât și țesutul afectat. Laserul va și coagula sângele grăbind vindecarea postoperatorie.

Pentru un confort mai ridicat se va aplica o anestezie locală.

4. Ținerea sub observație

La finalul tratamentului, pacientul va trevbui să mai vină la un control suplimentar peste câteva săptămâni.

Medicul va analiza starea gingiilor în urma intervenției, adâncimea pungilor parodontale și va concluziona dacă este nevoie și de alte tratamente pentru vindecarea completă. Tot medicul va decide și dacă este nevoie de mai multe sesiuni de tratament parodontoză cu laser, în funcție de gradul de afectare al gingiilor.

Avantaje tratament parodontoză cu laser

1. Minim invaziv: în comparație cu alte soluții, laserul tratează doar zona infectată, oferind mai mult confort și o experiență totală mai bună.

2. Recuperare rapidă: deoarece laserul nu atacă țesuturile din afara zonei afectate, timpul de vindecare este mai scurt în comparație cu procedurile chirurgicale.

3.  Eficiența: cei mai mulți pacienți spun că în urma unui tratament parodontoză cu laser sângerarea gingivală a scăzut iar pungile gingivale s-au redus după doar câteva vizite.

4.  Fără complicații: deoarece acest tip de tratament nu presupune suturi și nici traumatisme majore vindecarea este mai rapidă iar riscul de infecții sau alte complicații este eliminat.

5. Folosirea mai multor tehnologii: laserul poate fi folosit împreună cu alte tehnologii de eliminare a parodontozei precum chiuretaj subgingival pentru cele mai bune rezultate.

Un studiu publicat în International Journal of Periodontics & Restorative Dentistry tratamentul cu laser face o reală diferență în reducerea inflamației și reducerea pungilor parodontale în comparație cu late metode.

 

Dezavantaje și riscuri

1. Eficiența: deși tratamentul cu laser este foarte precis, există situații în care eficiența acestuia nu este asigurată, în special în cazurile grave, cu pierderi osoase majore.

2. Costurile: deoarece tehnologia este inovativă și foarte precisă, și costul pentru acest tip de tratament poate fi mai ridicat

3. Posibilitate de disconfort: chiar dacă disconfortul este mai scăzut decât în cazul altor proceduri, unii pacienți pot simți o ușoară durere în urma intervenției.

4. Accesibilitatea: în cazul unui tratament parodontoza este nevoie de un medic specializat care să aibă o acreditare specială pentru acest tip de tratament.

Te așteptăm la Clinica Smileway din Timișoara indiferent de stadiul bolii parodontale.

Cât costă un tratament parodontoză cu laser?

Ca și în cazul celorlalte proceduri stomatologice, tariful exact va depinde de mai mulți factori precum:

  • Stadiul bolii parodontale
  • Numărul de intervenții
  • Tipul de tehnologie cu laser utilizat
  • Clinica și medicul care efectuează procedura

Totuși, putem oferi sume orientative pentru a te ajuta să îți faci o idee mai clară despre cât ar putea costa un tratament parodontoză cu laser.

O singură sesiune de tratament cu laser poate costa între 400-600 lei, dar poate depăși 1000 de lei dacă boala este foarte avansată.

Îți recomandăm un consult stomatologic dacă te gândești să iei în calcul această procedură. După o analiză amănunțită medicul va putea spune exact care vor fi costurile pentru situația dată.

Recomandările medicului

1. Consultația inițială: inițial, va trebui să mergi la un consult stomatologic pentru ca medicul să pună un diagnostic de parodontoză, dacă este cazul

2. Igiena dentară: în tot acest proces igiena dentară este esențială, atât înainte de intervenție cât și după. Aceasta trebuie să includă periajul dinților, folosirea aței dentare și a apei de gură antibacteriene.

3.  Urmează indicațiile medicului: pentru ca tratamentul să aibă cele mai bune rezultate este important să urmezi sfatul medicului întocmai.

4. Limitarea fumatului: fumatul încetinește vindecarea și poate crea complicații în unele cazuri.

5.  Vizite medicale: după finalizarea tratamentului consultul stomatologic este important pentru ca medicul să observe evoluția și să recomande proceduri suplimentare dacă este cazul.

Merită un tratament parodontăză cu laser investiția?

Medicii recomandă un tratament parodontoză cu laser deoarece este mai puțin inconfortabil, este eficient iar timpul de recuperare este minim.

Deși costurile pentru acest tip de tratament pot fi mai ridicate, acestea sunt argumentate de beneficiile procedurii precum un timp de recuperare mai scurt, precizia tehnologiei sau scăderea riscului de complicații după operație.

Sfatul medicului este vital în cazul acestui tratament deoarece reușita lui va depinde de mai mulți factori care pot influența procedura..

De aceea este important ca procedura să fie efectuată la o clinică de încredere, cu specialiști acreditați pentru tratamentul cu laser.

Recuperarea în urma operației

Recuperarea după acest tip de tratament este destul de rapidă. Unii pacienți resimt un mic disconfort chiar la finalul procedurii. Totuși, acesta se diminuează în câteva ore. Medicii recomandă să nu se consume alimente foarte dure sau fierbinți pentru următoarele 24 de ore.

Țesuturile se vor vindeca și își vor reveni repede dacă este respectatăă igiena orală și sfaturile medicului.

Ești în căutarea unui medic stomatolog în Timișoara? 

Te așteptăm la Clinica Smileway!

Referințe (2 studii citate în text)

  1. Journal of Periodontology – Studiu despre eficiența laserului în tratamentul bolii parodontale
  2. International Journal of Periodontics & Restorative Dentistry – Compararea laserului cu metodele convenționale

5 studii internaționale (titlul și link)

  1. “Evidence that periodontal treatment improves diabetes outcomes: a systematic review and meta-analysis”
    Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23627326/
  2. “The effect of systematic plaque control on bone regeneration in infrabony pockets”
    Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1060407/
  3. “Periodontal diseases”
    Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16298220/
  4. “Periodontitis: facts, fallacies and the future”
    Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28000316/
  5. “Consensus statements and clinical recommendations for prevention and management of biologic and technical implant complications”
    Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24660193/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

IA LEGĂTURA CU NOI

Contactează-ne

Program

Luni, marți, joi: 12-20
Miercuri, vineri: 9-17

PROGRAMEAZĂ-TE

Trimite un mesaj